Työaikatyöryhmä ja tavoitteet vuodelle 2010

Keskiviikko 28.10.2009 - Pääluottamusmies Jouni Neste

neste-jouni.jpgTyöaikatyöryhmän työ on käynnistynyt uudelleen, tavoitteet ovat ennallaan. Jaksaminen työssä ja työn ulkopuolella ovat teemoina tuttuja ja haasteellisia.

Työryhmässä ovat mukana allekirjoittaneen lisäksi työsuojeluvaltuutettu Väisänen, työterveyshoitaja Sakki, henkilöstöpäällikkö Pynnönen, työsuojelupäällikkö Hakala, toimihenkilöiden luottamusmies Kajakulma, tehtaiden tuotantopäälliköt Hämäläinen ja Österberg.

Tavoitteena kultainen keskitie, realismia vai utopiaa?

Tavoitteena on siis löytää työaikamalleista apua jaksamiseen. Samalla kuitenkin olisi myös ratkaistava tiettyjä tuotannollisia pulmia. Mikään ei saa maksaa liikaa, tai oikeastaan enempää kuin nyt. Siinä on lähtökohtaa kerrakseen. Haastetta riittää.

Työntekijöiden kannalta on muutama tärkeä poinTti mitkä pitää toteutua. Vuotuinen työaika joka tulee olla tessin mukainen. Tämä turvaa meidän ansiotasomme. Työnajanlyhennyksiä pitää käyttää siten että ne parantavat jaksamista. Työajanlyhennysten maksutavan tulee säilyä ennallaan. Vuorotyömallien tulee olla sovittuja ja ne tehdään vuodeksi kerrallaan. Tällöin työajan tasaantumisjaksona vuosi joka tuo joustavuutta scheemoihin. Saamme mahdollisuuden sopia mm. lyhytkiertomallista keskeytyvään työaikaan.

Keskeytymätön työaika ja tulevaisuus?

Näillä näkymin keskeytymättömät työajat eli 3/7 ja 2/7 ovat menneen talven lumia, vaikka uusi talvi tuloaan tekeekin. Nähtäväksi jää saadaanko niitä koskaan enää käyttöön. Toivotaan niin koska. Scheemojen teko helpottuu huomattavasti ja jaksaminen parantuu kolmivuorotyössä. Tästä on hyvää näyttöä valtakunnallisellakin tasolla eri tutkimusten muodossa. Mielestäni työnantajan pitäisikin punnita 3/7 mahdollisuutta havutehtaalla jaksamisen perusteella. Lisäksi tuotannon joustavuus lisääntyy huomattavasti. Tilanne on eri jos ja kun näyttää siltä että tilauksia ei ole. Se että havuvanerin hinta ei puolla pulkkivanerin tuottamista tuntuu vaihtoehtona hataralta. Vaikka tuotannon laatua nostetaan ja siirrytään loppukäyttäjämarkkinan suuntaan pitäisi tehokkaan tehtaan näiden tuotteiden rinnalla pystyä tarjoamaan kilpailukykyistä havuvaneria esimerkiksi pakkausteollisuuden käyttöön. Siirtymällä muutaman markkina-alueen tuotteisiin ollaan samassa tilanteessa kuin koivutehdas on nyt. Päämarkkina-alueen romahdettua korvaavia markkinoita ei ole ja kun ne on menetetty on työt vähissä. Kysyä sopii, onko tämä nyt myös edessä havuvaneritehtaalla. Oikea suunta mielestäni on lisätä jalostusastetta myös havuvaneritehtaan tuotteissa mutta, sitä ei saa tehdä perustuotannon kustannuksella. Tuotantomääriä pitäisi uskaltaa pitää ennallaan mutta jalostetun vanerin osuutta kasvattaa. Ei niin kuin nyt on aikomus, vähentää kokonaismäärää. Uskon että Suomalaiselle perusvanerille joka tehdään havupuusta löydetään kilpailukykyä Chileläistä ja Venäläistä halpatuotantoa vastaan. Tällöin myös metsänomistajien pitää osallistua talkoisiin, vai onko heille vaihtoehto jättää isot kuusen tyvipuut metsään lahoamaan?

Mitä tilalle kun ei ole 3/7?

3/6 työaikamalli lienee se pelätyin vaihtoehto. Ja sitä tarjolla nyt on. Harjoiteltukin sitä on tämä vuosi lomautusten lomassa.  Huonot puolet näin edunvalvojana ja sitä myöten kaikkien työntekijöiden kannalta on ansiotaso. Se alenee huomattavasti verrattuna keskeytymättömään työaikamuotoon.  3/7 ja 3/6 työaikamallien välinen ero johtuu työajanlyhennyskorvauksen erosta. 3/7:ssä se on 14.8 % ja 3/6 se on 7.8 % Meidän keskiansiolla pelkästään tuo ero tekee noin 1400 euroa vuodessa. lisäksi sunnuntaituntien vähentyminen tekee toisen mokoman. tällöin puhutaan jo lähes 3000 euron ansion alentumasta ja se jo tuntuu kummasti työntekijän kukkarossa. Kuitenkin työaika ajallisesti lisääntyy sekä sen rasittavuus, jopa huomattavasti. Verrattuna 3/7 scheeman tarjoamiin mahdollisuuksiin kolmivuorotyössä.

Tämän hetken neuvottelut keskittyvät havuvaneritehtaan ongelmien ratkaisuun. 3/6 scheeman pitäisi löytää työaikaa mutta samalla ottaa huomioon jaksaminen kuitenkaan unohtamatta tuontannon tavoitteita. Nyt mennään tilanteessa jossa olemme esittäneet työryhmän näkemyksenä scheemaa joka vastaa nykyistä kiertoa. Mutta siihen lisätään sunnuntai aloitus yövuorossa, jolloin kerran kuukaudessa tulee 7 pv työputki. Tämä työputki katkaistaisiin työajanlyhennysvapaalla yövuoron osalta jolloin tämä ongelma poistuisi. Nyt ollaan tilanteessa että odottelemme työnantajan vastausta asiaan. Itse näen tämän niin että sille ei pitäisi olla esteitä. Mutta aika näyttää.

 

 

 

 

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: työaika, tes, sopimus, tavoitteet