Konsernikokouksessa esillä työhyvinvointi

Lauantai 23.4.2011

Kuten eilen illalla lupasin tuolla foorumin puolella, kirjoitan seuraavassa lyhyesti konsernikokouksessa esillä olleista asioista. 

Sairauspoissaolot korkella kaikissa yksiköissä

Sairauspoissaolot ovat nousseet kaikissa yksiköissä jo 10 %:iin. Se luku on hälyttävä monella tapaa. Työnantaja on nyt herännyt huomaamaan, että "tarttis tehrä jotain" Sairauspoissaolot rasittavat työyhteisöä monella tapaa. Ei vain sen hintalapun takia vaan, myös työmäärän lisääntymisellä ja keskittymisellä pienemmälle tekijä määrälle. Tällöin olemme oravanpyörässä josta on pakko päästä pois. 

Kävin keskusteluja jo ennen kokousta edeltäneellä viikolla, eri tahojen kanssa tästä tilanteesta ja siihen johtaneista syistä. Kerroin ainakin Suolahden osalta mistä minun mielestäni on kysymys. Työnantajan edustajat olivat tuolloin samoilla linjoilla kanssani. Tästä arvasin että he tulevat konsernikokouksessa esittämään joitain asioita Suolahden tehtaiden osalta. 

Syyt siihen että poissaolot ovat nyt korkeita ovat monenlaisia. 90-luvun laman jälkeen oli teollisuudessa samankaltainen ilmiö. Suolahdessa tuo lama ei tuolloin näkynyt muutoin kuin rakentamisena ja työnä. Meitä lomautukset ja irtisanomiset eivät kohdanneet, päinvastoin. Samoin kävi käytännössä melkein koko silloisessa Finnforestissa. Laman jälkeinen "krapula" ilmenee sairauspoissaolojen nousuna. Laman aikaan ihmiset yrittävät tehdä työnsä myös sairaana. Jokainen sen ymmärtää miksi. Tämä johtaa varsinkin tule-vaivoissa siihen, että kunto huononee kun sitä ei hoida. Nyt kun uhkaa omaa työtä kohtaan ei enää ole niin kuin oli laman aikana nuo patoutuneet hoitotarpeet purkautuvat. Silloin väistämättä, poissaolot nousevat melko paljon niin kuin nyt on nähty. 

Tuossa ei ole kuitenkaan koko totuus. Paikalliset asiat määräävät myös paljon. Tässä ei ole kyse yhdestä tai kahdesta asiasta. Kyseessä on monen ison ja pienen asian summa. 

Konsernikokouksessa "iso jytky"¨

Näin konsernin johtaja Ole Salven luonnehti puheenvuoroani jonka käytin johdon kyselytunnilla. Otin esiin työyhteisön yhteisöllisyyden häviämisen ja informaation surkean tilan yrityksessämme. Tuolla puheella oli kaikkien työntekijöiden tuki takanaan ja se herätti vilkkaan keskustelun työhyvinvoinnista ja sen tärkeydestä. Voisin varmaan sanoa, että silmät aukesivat monelta. Salven toi vastauksessaan ja illallispuheessaan selkeästi esille että asia on erittäin tärkeä yritykselle ja sen johdolle. Siksi hän sanoi ja lupasi että siihen panostetaan jatkossa. 

Lyhyesti siitä mitä nyt seuraavaksi tapahtuu neuvottelurintamalla

Havuvaneritehtaalla käynnistyvät neuvottelut TAM 37 ottamiseksi takaisin tehtaan työaikamuodoksi. Tämä ei vielä tarkoita, että se tulee siksi. Mutta olemme edenneet merkittävästi tilanteesta jossa siitä ei edes voinut neuvotella. Vaneriteollisuuden johdon viesti oli seuraava. Markkinatilanteen pysyessä hyvänä eikä vanerin hintaan kohdistu isompia paineita alaspäin, on mahdollista että TAM 37 otetaan käyttöön. 
Tästä käynnistän neuvottelut niin pian kuin se vain on mahdollista. Työaikatyöryhmä saa nyt aloittaa työnsä uudestaan. Samalla koivutehtaan TAM 35 helpottamiseksi yövuorojen osalta pitää aloittaa neuvottelut. 

Informaation parantamiseksi olen esittänyt suunitelmat jo ajat sitten. Tilanne on siinä se että, päätteisiin on vaihtumassa käyttöjärjestelmät tämän vuoden aikana. Samalla työnantaja on luvannut panostaa työpisteiden ja tehdassalien päätteisiin rahaa jotta ne saadaan kuntoon. Lisäksi olen pyytänyt, että sähköinen ilmoitustaulu otetaan käyttöön. Katsotaan mitä tällä rintamalla saamme aikaan. Panokset on nyt suunnattu havutehtaan tilanteeseen ja työaikakysymyksiin kokonaisuudessaan. Tietenkin muut neuvottelut jatkuvat myös kuten palkkaneuvottelut. 

Investoinnit jatkuvat sorvaavaan teollisuuteen

Niin Suolahteen kuin Punkaharjullekin panostetaan jatkossa investointien muodossa. Suolahden investoinnit on pitkälti teillä jo tiedossa. Työnantaja väläytti myös isompien investointien mahdollisuutta sorvaavaan teollisuuteen joten jäämme mielenkiinnolla odottamaan mihin ja minne ne kohdistuvat. 

Valintoja tehtiin kokouksessa myös

Kokouksessa valittiin myös työvaliokunnan ja EWC:n edustajat seuraaviksi kahdeksi vuodeksi. Työvaliokunnassa Suolahdesta jatkavat allekirjoittanut ja varajäsenenä Jani Väisänen. Jani valittiin myös EWC:n varajäseneksi. Allekirjoittanut aloittaa yhteyshenkilönä konsernin työvaliokunnassa ja toimii tässä pestissä seuraavat kaksi vuotta. Yhteyshenkilö on koko konsernin työntekijä henkilöstöryhmän nimen- kirjoittaja. Hän johtaa myös puhetta työntekijöiden kokouksissa ja toimii läheisessä yhteistyössä konsernin henkilöstöhallinnon kanssa. Tässä sen toimen toimenkuva. Tehtävä hoidetaan tietenkin oman toimen ohella. 

Tässä suurinpiirtein se tärkein sisältö. Kokous oli hengeltään hyvä tällä kertaa ja kiitosta saimme hyvästä työstä. Tärkeintä oli kuitenkin huomata työnantajan herääminen oikeasti pohtimaan työhyvinvointikysymyksiä. Jos saamme havutehtaalle takaisin TAM 37, voittaa siinä kaikki, ei vain työntekijät. Jos ja kun toivon mukaan näin tapahtuu tiedän ilmapiiriasioidenkin ratkeavan samalla hyvin pitkälle. Hyvä työilmapiiri on edellytys työhyvinvoinnille ja myös päinvastoin.
Haluan myös sanoa, että ne puheet havutehtaalla joissa minua on syytetty TAM 37 menettämisestä ja siitä, että sitä ei saada takaisin loppuisivat. Se ei ole millään muotoa minun päätettävissäni oleva asia. Teemme ja olemme aina tehneet niin minä kuin muutkin edunvalvojat töitä sen eteen teillä olisi paremmat oltavat. Muistakaa, että jos kapuloita heitetään rattaisiin, rattaat pysähtyvät kokonaan. Mutta jos rattaita tuunataan, niin varmasti kyyti paranee. Viisas miettii milloin on aika taistella ja milloin on aika neuvotella. Nyt meillä kaikilla on aika yhdessä aloittaa työ jolla pääsemme taas positiivisten asioiden pariin. 

T: plm Jouni Neste

6 kommenttia .