Konsernikokouksessa esillä työhyvinvointi

Share |

Lauantai 23.4.2011


Kuten eilen illalla lupasin tuolla foorumin puolella, kirjoitan seuraavassa lyhyesti konsernikokouksessa esillä olleista asioista. 

Sairauspoissaolot korkella kaikissa yksiköissä

Sairauspoissaolot ovat nousseet kaikissa yksiköissä jo 10 %:iin. Se luku on hälyttävä monella tapaa. Työnantaja on nyt herännyt huomaamaan, että "tarttis tehrä jotain" Sairauspoissaolot rasittavat työyhteisöä monella tapaa. Ei vain sen hintalapun takia vaan, myös työmäärän lisääntymisellä ja keskittymisellä pienemmälle tekijä määrälle. Tällöin olemme oravanpyörässä josta on pakko päästä pois. 

Kävin keskusteluja jo ennen kokousta edeltäneellä viikolla, eri tahojen kanssa tästä tilanteesta ja siihen johtaneista syistä. Kerroin ainakin Suolahden osalta mistä minun mielestäni on kysymys. Työnantajan edustajat olivat tuolloin samoilla linjoilla kanssani. Tästä arvasin että he tulevat konsernikokouksessa esittämään joitain asioita Suolahden tehtaiden osalta. 

Syyt siihen että poissaolot ovat nyt korkeita ovat monenlaisia. 90-luvun laman jälkeen oli teollisuudessa samankaltainen ilmiö. Suolahdessa tuo lama ei tuolloin näkynyt muutoin kuin rakentamisena ja työnä. Meitä lomautukset ja irtisanomiset eivät kohdanneet, päinvastoin. Samoin kävi käytännössä melkein koko silloisessa Finnforestissa. Laman jälkeinen "krapula" ilmenee sairauspoissaolojen nousuna. Laman aikaan ihmiset yrittävät tehdä työnsä myös sairaana. Jokainen sen ymmärtää miksi. Tämä johtaa varsinkin tule-vaivoissa siihen, että kunto huononee kun sitä ei hoida. Nyt kun uhkaa omaa työtä kohtaan ei enää ole niin kuin oli laman aikana nuo patoutuneet hoitotarpeet purkautuvat. Silloin väistämättä, poissaolot nousevat melko paljon niin kuin nyt on nähty. 

Tuossa ei ole kuitenkaan koko totuus. Paikalliset asiat määräävät myös paljon. Tässä ei ole kyse yhdestä tai kahdesta asiasta. Kyseessä on monen ison ja pienen asian summa. 

Konsernikokouksessa "iso jytky"¨

Näin konsernin johtaja Ole Salven luonnehti puheenvuoroani jonka käytin johdon kyselytunnilla. Otin esiin työyhteisön yhteisöllisyyden häviämisen ja informaation surkean tilan yrityksessämme. Tuolla puheella oli kaikkien työntekijöiden tuki takanaan ja se herätti vilkkaan keskustelun työhyvinvoinnista ja sen tärkeydestä. Voisin varmaan sanoa, että silmät aukesivat monelta. Salven toi vastauksessaan ja illallispuheessaan selkeästi esille että asia on erittäin tärkeä yritykselle ja sen johdolle. Siksi hän sanoi ja lupasi että siihen panostetaan jatkossa. 

Lyhyesti siitä mitä nyt seuraavaksi tapahtuu neuvottelurintamalla

Havuvaneritehtaalla käynnistyvät neuvottelut TAM 37 ottamiseksi takaisin tehtaan työaikamuodoksi. Tämä ei vielä tarkoita, että se tulee siksi. Mutta olemme edenneet merkittävästi tilanteesta jossa siitä ei edes voinut neuvotella. Vaneriteollisuuden johdon viesti oli seuraava. Markkinatilanteen pysyessä hyvänä eikä vanerin hintaan kohdistu isompia paineita alaspäin, on mahdollista että TAM 37 otetaan käyttöön. 
Tästä käynnistän neuvottelut niin pian kuin se vain on mahdollista. Työaikatyöryhmä saa nyt aloittaa työnsä uudestaan. Samalla koivutehtaan TAM 35 helpottamiseksi yövuorojen osalta pitää aloittaa neuvottelut. 

Informaation parantamiseksi olen esittänyt suunitelmat jo ajat sitten. Tilanne on siinä se että, päätteisiin on vaihtumassa käyttöjärjestelmät tämän vuoden aikana. Samalla työnantaja on luvannut panostaa työpisteiden ja tehdassalien päätteisiin rahaa jotta ne saadaan kuntoon. Lisäksi olen pyytänyt, että sähköinen ilmoitustaulu otetaan käyttöön. Katsotaan mitä tällä rintamalla saamme aikaan. Panokset on nyt suunnattu havutehtaan tilanteeseen ja työaikakysymyksiin kokonaisuudessaan. Tietenkin muut neuvottelut jatkuvat myös kuten palkkaneuvottelut. 

Investoinnit jatkuvat sorvaavaan teollisuuteen

Niin Suolahteen kuin Punkaharjullekin panostetaan jatkossa investointien muodossa. Suolahden investoinnit on pitkälti teillä jo tiedossa. Työnantaja väläytti myös isompien investointien mahdollisuutta sorvaavaan teollisuuteen joten jäämme mielenkiinnolla odottamaan mihin ja minne ne kohdistuvat. 

Valintoja tehtiin kokouksessa myös

Kokouksessa valittiin myös työvaliokunnan ja EWC:n edustajat seuraaviksi kahdeksi vuodeksi. Työvaliokunnassa Suolahdesta jatkavat allekirjoittanut ja varajäsenenä Jani Väisänen. Jani valittiin myös EWC:n varajäseneksi. Allekirjoittanut aloittaa yhteyshenkilönä konsernin työvaliokunnassa ja toimii tässä pestissä seuraavat kaksi vuotta. Yhteyshenkilö on koko konsernin työntekijä henkilöstöryhmän nimen- kirjoittaja. Hän johtaa myös puhetta työntekijöiden kokouksissa ja toimii läheisessä yhteistyössä konsernin henkilöstöhallinnon kanssa. Tässä sen toimen toimenkuva. Tehtävä hoidetaan tietenkin oman toimen ohella. 

Tässä suurinpiirtein se tärkein sisältö. Kokous oli hengeltään hyvä tällä kertaa ja kiitosta saimme hyvästä työstä. Tärkeintä oli kuitenkin huomata työnantajan herääminen oikeasti pohtimaan työhyvinvointikysymyksiä. Jos saamme havutehtaalle takaisin TAM 37, voittaa siinä kaikki, ei vain työntekijät. Jos ja kun toivon mukaan näin tapahtuu tiedän ilmapiiriasioidenkin ratkeavan samalla hyvin pitkälle. Hyvä työilmapiiri on edellytys työhyvinvoinnille ja myös päinvastoin.
Haluan myös sanoa, että ne puheet havutehtaalla joissa minua on syytetty TAM 37 menettämisestä ja siitä, että sitä ei saada takaisin loppuisivat. Se ei ole millään muotoa minun päätettävissäni oleva asia. Teemme ja olemme aina tehneet niin minä kuin muutkin edunvalvojat töitä sen eteen teillä olisi paremmat oltavat. Muistakaa, että jos kapuloita heitetään rattaisiin, rattaat pysähtyvät kokonaan. Mutta jos rattaita tuunataan, niin varmasti kyyti paranee. Viisas miettii milloin on aika taistella ja milloin on aika neuvotella. Nyt meillä kaikilla on aika yhdessä aloittaa työ jolla pääsemme taas positiivisten asioiden pariin. 

T: plm Jouni Neste


Kommentit

28.8.2011 6.03  Coach Factory Store

U.S. Secretary of State Hillary Clinton on Sunday invited the DPRK's vice foreign minister Kim Kye-Gwan toCoach Factory Store New York for talks on the potential resumption of the six-party talks on denuclearization of the Korean peninsular, which has been on hold for more than two years.Coach Purses Chinese State Councilor Dai Bingguo and United States Secretary of State Hillary on Monday pledged to maintain and promote peace and stability in the Asia-Pacific regionLuo said the current debt level in the country is unsustainable,Chanel Purses and whether or not Greece can decrease its debt level is a grave problem facing its government, he saidMeanwhile, the lack of liquidity in the banking sector discourages investment. These factors are all affecting the recovery of the Greek economy.Chanel Purse The structural reform or privatization could reshuffle its infrastructure sector including transportation, new energy, electricity and water supply, which might provide a good chance for foreign enterprises.Xiao Guihong, the ring leader,Moncler Jackets was given the death penalty in the first-instance trial, according to a verdict released by the Dongguan City Intermediate People's CourtHOUSTON, Aug. 26 (www.tingvoa.com) -- Houston, the fourth largest city in the United States said on Friday that it will quit hiring Standard & Poor's to rate the soundness of its investments,Louis Vuitton Online after getting downgraded by the rating company earlier this month.S&P downgraded Houston's investment portfolio when its downgraded U.S. debt early this month. S&P also downgraded dozens of other municipalities with large investments Coach Outlet in U.S. Treasury notesA witness at the scene told TingVoa.com that the wounded have been taken to local hospitals.The North African country has faced an increasing threat by Islamist militants since the 1990s.Chanel Bags

The security situation in Algeria has been significantly improved in recent years since the government adopted a national reconciliation policy and stepped up military strikes.

1.9.2011 15.22  Chanel Bags

To get unlimited Chanel Bags access to NYTimes.Coach Outlet com and our NYTimesBurberry Scarves apps, you?ll needCoach Outlet a subscription. When you subscribeHermes handbags , you?ll get Coach Outlet Store unlimited access toCoach Outlet Online articles and blogCoach Factory Handbag posts, as wellCoach Outlet as video,Louis Vuitton Outlet slide shows andCoach Online Outlet other multimedia Louis Vuitton features ? on the Coach Purse Outlet Web site, on Chanel Handbags the mobile siteCoach Handbags Sale , and on ourCoach Outlet Online smartphone and tablet Prada apps. With yourGucci Handbags subscription, you?ll Hermes Bags also get 100 ArchiveBurberry Coat articles every four Louis Vuitton Outlet weeks. NYTimes digitalCoach Outlet Store subscriptions do not include Premium Crosswords or The New York Times Crosswords apps

16.9.2011 12.16  Chanel Outlet

Nekhludoff made a grimace. Louis Vuitton Handbags This note was a continuation of that Burberry Handbags skilful manoeuvring which the Princess Korchagin had already Coach USA practised for two months in order to bind him closerChanel Outlet and closer with invisible threads.Louis Vuitton Bags And yet, beside the usual hesitation of men past Wholesale Bags their youth to marry unless they are very Coach Bags much in love had very good reasons why, Gucci Bags even if he did make up his mind to it,Prada Purses he could not propose at once. Christian Louboutin Pumps It was not that ten years previously he had betrayed and forsaken Maslova; he had quite forgotten that, and he would not have considered it a reason for not marrying.Nike casual collection consists of running, action sports, sports culture, swim and some sports. Man Shoes are built to handle every variety of weather and terrain, and features metal hardware for a traditional look.

21.9.2011 19.08  Mulberry Bayswater bags

We offer you the newest design Mulberry Icons Bags. Our Mulberry Bags are made of best materials, truly reflect the mulberry image that is so well loved by all fashionistas. Low price and unique design cheap mulberry bags, do you like it?
Welcome to buy  Mulberry Alexa Bags Oversize Mulberry Alexa Bags Small Mulberry Bayswater Apple Laptop   all kinds of bags are to pay half ,there are in mulberry bags http://www.mulberrybagsite.co.uk
moncler jackets http://www.moncler-coats-jackets.com canada goose http://www.canada-goos.com

22.9.2011 12.12  coach wallets

http://www.stores-coachoutletonline.net/

31.1.2012 3.04  sdsdfsdfsdf

We have full server of 4Story Gold http://www.4story4gold.com/ 4 Story Gold | You can order as much 4story money as you want in our shop. http://www.4story4gold.com/ 4 Story Luna | Choose which kingdom you would like to fight for.
http://www.4story4gold.com/index.shtml cheap 4story luna | Distinctive voice of NPCs will bring you one step closer
http://www.4story4gold.com/index.shtml buy 4story gold | to the real world of 4Story


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini