YT-kokouksen antia 16.3.2011

Keskiviikko 16.3.2011 - Pääluottamusmies Jouni Neste

Välillä blogiin selontekoa yt-kokouksen asioista ja tunnelmista

Uutiset ovat pääsääntöisesti "hyvä" sävytteisiä. Kokouksesta voi sen verran sanoa että kiistatilanne tehtailla tuntuu selvästi. Tehdas on jakautunut kahteen leiriin. Työnantantajanedustajiin ja työntekijöihin. Enää ei tunnu siltä että tekisimme yhteisen päämäärän eteen töitä. Ikävä kyllä se tuntuu ja näkyy kaikessa. Esimerkiksi, tehtaiden vuosilomat talvilomien osalta oli joulun aikana. Kaikki muut eli, työnantajan edustajat saivat pitää lomansa viikon 9 aikana tai sen lähistöllä. Se on herrättänyt monessa närää ja aivan oikeutetusti. Ei se ole yhdessä veneessä olemista ja tasapuolista kohtelua josta työnantaja pitää kiinni kuulemma ehdottomasti. Miksi se ei sitten näy teoissa?

Itse kokoukessa työnantajan edustajat kertoivat bonusmatriisien tuloksen. Ja varsinkin uusien, tämän vuoden matriisien tavoitteet. Noista matriiseista on noussut monia kysymyksiä. Niiden oikeellisuudesta jne. Mittareiden asetennalla saadaan aikaan nyt tilanne jossa bonustmatriisi kannustaa kipeänä töihin. Sairauslomien voimakas esiintuonti matriisien mittareissa on mielestäni aivan väärä suunta ongelman hoitamiseksi. Sairauslomat johtuvat jo nyt suurelta osiltaa huonohkoista työolosuhteista, huonoista työaikamuodoista, huonosta tehtaan työilmapiiristä jne. Tietysti tavoite on parantaa noita asioita mutta, mittarina sairaulomat pitäisi olla johtajien matriiseissa. Heillä kun on se kuuluisa pallo halussaan 100 % tässä asiassa. 
Vien muutoinkin tuota matriisiasiaa sairaslomien osalta eteenpäin tuolla konsernin päässä. Katstotaan onko sillä mitään vaikutusta. 
Koivutehtaan ja jalostetehtaan osalta mittareiden painotukset ovat pitkälti samat kuin viime vuonna. Havutehtaan mittarit muuttuivat rajusti. Ja parempaan suuntaan voisin sanoa, paitsi noiden sairauslomien osalta, jotka tämän vuoden matriiseissa ovat liian voimakkaasti mukana. Mutta, havutehtaan tämän vuoden 50 % matriisitulos tulee puhtaasti tuotannon onnistumisesta. Eli tutusti sanottuna kuutioista.
Bonusmatriisit on esittelyssä työntekijöille tehtaan omilla palvelimilla ja info TV:ssä alkavat matriisit pyörimään siten, että niiden kehittymistä voi seurata jatkuvasti. Ainoa hankaluus on info-TV:den sijainti. Niitä kuin on vain yksi joka toimii ja sekin ruokalassa. 

Vuosilomat ilmoitettiin ja henkilöstöpäällikkö lupasi kiirehtiä uusia scheemoja koivun TAM 36 osalta. Sekä lomalistoja. Koivun TAM 36 jatkuu samalla scheemalla kuten havukin, siinä ei ole mitään epäselvää. Ja TAM 35:ssä scheemat ovat läpi vuoden voimassa.
 
Lomat ovat tänä vuonna seuraavanlaiset. Koivutehdas seisoo 4 vko:a, lomat alkavat viikolla 29 eli 18.7 ja päättyy viikolla 32 eli 13.8 tämä tieto on epävirallinen niin kauan kunnes työnantajan on ilmoittanut lomista virallisesti. Kuitenkaan aikojen ei tuosta enää pitäisi muuttua. 
Havuvaneritehtaalla ei ole seisakkia kesä aikana, vaan toiminnot menevät samanlailla kuin kesällä 2010. 40 lomittajaa rekrytoidaan vuoroihin lomittamaan lomaryhmiä. Ryhmät vaihtavat sovitusti paikkoja viime vuoteen verrattuna. Eli jos lomasi oli viime kesänä toukokuun puolella on se nyt kesäkuun puolella. Jalostetehdas seisoo vain 2 vko:a ja lomista ilmoitetaan tarkemmin myöhemmin. Tuo kaksi viikkoa osuu koivutehtaan lomajakson väliin. Tässä kaivattu lomatieto. Havun osalta "lomascheema" eli lomaryhmät tulee pian jakoon. Näin henkilöstöpäällikkö lupasi. 

Varhaisen tuen malli

Metsäliitossa on alkanut kampanja jota kaikki työntekijämme eivät tule ymmärtämään. Varsinkin kun ja jos toimenpiteet osuvat omalle kohdalle. Kyseessä on varhaisen tuen malli jossa, esimiehet pyytävät työkykyarvioita lääkäriltä sairauslomien määrän noustessa tietyn rajan yli. Tai, esimiehesi epäilee että työssä selviytymisessäsi on ongelma. Työnantaja toteuttaa näin työturvallisuuslain määräyksiä. JOS asia toteutetaan siten, että siitä on oikeasti hyötyä on se positiivinen asia. JOS taas siten, niin kuin meillä Suolahdessa lähdettiin liikkeelle, menee se päin honkia.
Meillä startissa reilut 10 työntekijää sai postissa kirjeen kotiin joissa pyydettiin työterveyslääkärin tarkastukseen. Osa kirjeistä oli aiheellisia varsinkin niille jotka eivät olleet ilmoittaneet pitkien lomiensa syitä työterveyshuoltoon. Mutta, kun osa sai kirjeen jossa ensimmäisenä kiinnitti huomio rasti kohdassa jossa luki, ei selviydy työstään. Sen arvion oli esittänyt työnantajan edustaja joka oli keskutellut esimiesten kanssa kirjeen kohteesta. Tämä nosti työntekijöiden hiukset pystyyn, aivan aiheesta.
Mutta, kampanja kaikesta huolimatta jatkuu. Pyysin työnantajaa toimimaan jatkossa siten, että ensimmäisen puheeksi oton tekee lähin esimies, henkilökohtaisesti. Jolloin, tilanne on aivan toinen kuin se, että saisit kasvottoman kirjeen kotiisi. Hämmästyin kun osa kokouksen työnantajan edustajista ja ylemmistä toimihenkilöistä eivät ymmärtäneet tätä asiaa. Kyseessä lienee mustasukkaisuus päätöksenteosta tai siitä, että "valmiiseen" asiaan taas kerran puutuin. Työnantajan olisi hyvä muistaa että työyhteisöasioissa valmistelu pitäisi tehdä yhdessä. Kyseessä on yhteiset asia. Eikä, kaikki viisaus majaile kuitenkaan Hr:n tai työnantajan leirissä, onneksi. Tämä on osa ikuisuus ongelmaa joka ei nyt heti ratkea, se on varma. Mutta älkää jatkossa hämmästykö jos saatte kutsun työterveyslääkärin tarkastukseen. Sillä monille se tulee puskista jatkossakin erittäin huonon tiedottamisen takia, ja siitä syy on yksin työnantajan. 

Investointien osalta saatiin hyviä joskin vanhoja uutisia. Nämä uutiset jos kiinnostavat, kannattaa niistä kysyä esimieheltä lähempiä tietoja. En voi näin julkisesti kertoa tarkempia tietoja investoinneista, ymmärrettävästi toivon mukaan. 

Sitten työvaatekysymys ja siivousasia. Työnantaja vakuuttaa että nyt ostettu palvelu SOL:ilta toimii. Kaikki jotka työskentelevät vaneritehtailla tietävät, että se ei toimi. Kaikki muut paitsi työnantajan edustajat. Tasapuolisuudesta kertoo se, että esimerkiksi tehdassalin vessojen siivousta pudotettiin viidestä kerrasta kolmeen viikossa. Kun taas konttorin vessojen siivoustiheys säilytettiin 5 kerrassa. Perustelu oli, että kolmesti siivoaminen viikossa on tehokkaampaa tehdassalin vesoissa. En ole hullumpaa perustelua kuullut koskaan.
SOL ei saa ketään töihin siivoamaan tehtaita ja se johtuu huonosta palkasta, huonosta työntekijöiden kohtelusta, ja armottoman rankasta työstä. Näin olen saanut palautteen SOL:n omilta työntekijöiltä. Tilanne tulee jatkossa huononemaan. Jos SOL ei resursoi tehtäviään uudestaan, ei nykyisillä eikä ehkä tulevilla uusillakaan siivoojilla ole mahdollisuutta työstään selvitä.
Siten, että jälki ei aiheuta sanomista. Työtaakka on yksinkertaisesti liian suuri.
Jani esitti yhteisen näkemyksemme, että tehtaan pitäisi palkata omat siivoojat. Se tulisi halvemmaksi ja työn laatua olisi helppo kontrolloida ja resursoida niin että jälki on varmasti hyvää. Työnantajan vastaus oli, että sitä kokeiltiin 80 luvun alussa ja se ei silloin toiminut.
Heheh, on pitkä muisti työnantajan edustajilla. Sen verran tuosta, että silloin siivoojiksi laitettiin työntekijöitä jotka eivät enää selvinneet tuotannon töistä. Eli heidät siirrettiin tehtävään josta heidän ei odotettu selviävän ollenkaan. Siivoaminen on raskasta työtä. Jos, työnantaja makaa 30 vuotta vanhoissa taisteluhaudoissa niin antaa heidän siellä olla , ei ole meidän vastuussa vetää heitä vuoteen 2011.

Työvaatteet tulevat jatkossa olemaan ns unisexmalleja. Joissa ei erikseen ole miesten ja naisten vaatteita. Punkaharjulla on kokeiluryhmä joka antaa palautetta vaatteista. Henkilöstöpäällikkömme vastaa puutuoteteollisuuden vaatehankinnoista. Hänen mukaansa meidän on pakko toimia näin, koska koko Metsäliitto toimii samoin. Hän sanoi että sellu ja paperitehtaissa kaikkien on pidettävä unisex-vaatteita. Eikä meillä voida siitä syystä tehdä poikkeutta. Muutoin noissa muissa yksiköissä pitäisi muuttaa malli meidän mukaan. Eli naisille pitäisi hommata naisten vaatemalleja. 
Kaikki meistä ymmärtävät, että naisten osuus paperitehtaiden ja sellutehtaiden haalariporukoista on pirun pieni. Meillä on vaneritehtailla töissä naisia monta kertaa enemmän kuin, muissa Metsäliiton tuotantolaitoksissa yhteensä. Niitä naisia jotka joutuvat pitämään työhaalareita. Ei liene suurta haittaa sille, että he jatkossakin saisivat päälleen sopivan kokoisia ja istuvia työvaatteita. Me ymmärrämme tämän mutta, työnantaja ja henkilöstöpäällikkö eivät näemmä ymmärrä. Tässä asiassa palautteen voi antaa suoraan työnantajan edustajille. 

Ehkä tuossa oli kaikki oleellinen kokouksesta. Kuten huomaatte oli kokous "hyvä" sävyitteinen. Mutta ei hyvä. Olemme ottaneet asioissa takapakkia ja se näkyy kaikessa. Saamme yhden asian korjattua niin kaksi on huonontunut. Nyt havutehtaan liima-asia on saatu ratkottua ja siitä kiitos liimatyöryhmälle ja työnantajan oikealle päätökselle. Mutta, vaate, siivousasiat ja muu yhteistyö on näivettynyt olemattomiin. Odotin henkilökohtaisesti muutosta yhteistyössä parempaan kun tehtaiden johtaja vaihtui. Samalla HR:ssä tapahtui konsernitasolla muutoksia ja heidän näkemyksensä yhteistyöstä olivat aivan muuta, kuin nyt on toteutunut. Voin sanoa, että olen pettynyt. En voi enää salata pettymystäni  ja olla asiassa hiljaa. Omalta osaltani olen valmis tekemään yhteistyötä niin kuin olen ollut aina. Edelleen haluan toimia siten että työrauha säilyy nykyisissä kiistoissa. Se on tehtäväni nyt ja tulevaisuudessa. Tuossa asiassa kuitenkin pyydän työnantajaa tekemään oman osansa. Enää ei kelpaa että HR tuo uusia asioita pöytään joista ei ole sovittu eri henkilöstöryhmien kanssa. Tai niitä aletaan toteuttaa ennen kuin yhdessä on katsottu miten se tehdään. Työnantaja ei voi säästää rahaa siivouksen ja työvaatteiden osalta jos se huonontaa vallitsevaa tilannetta. Työilmapiiriasiat on saatava kuntoon. Laman tuoma pyykki on pesemättä ja se on pestävä. Me työntekijät emme tyydy puolivillaisiin selityksiin tärkeissä asioissa joista paistaa läpi piittamattomuus ja osin ylimielisyys. Ammattiosastomme tukee jäseniään tarvittaessa vaikka joukkovoimalla, sen päätöksen se on jo tehnyt.
Turhaan kukaan meistä ei nouse vastarintaan, perusteettomasti kukaan ei mene lakkoon tai aloita muita työtaistelutoimia. Sopimusten ollessa voimassa ja työrauhaveloitteen vallitessa. Mutta me teemme sen jos meidät ajetaan nurkkaan. 

 

T: pääluottamusmies

6 kommenttia .