Työaikatyöryhmän uudet haasteet ja tavoitteet

Share |

Perjantai 26.3.2010 klo 16.06


Otsikkoon viitaten työaikatyöryhmän työ starttasi jälleen liikkeelle ja mielestäni aivan hyvässä ja rakentavassa hengessä. Seuraavaksi selontekoa mitä kesästä on tiedossa havuvanerin osalta ja mitä me työntekijät esitimme ratkaisuksi TAM 36 uudeksi työaikamalliksi. Lisäksi pieni kommentti käydystä keskustelusta johon jo etusivullamme viittasin.

Havuvaneritehtaan kesä. Kesä 2010 mennään ilman seisokkia. Scheemassa on sama kierto ja malli mitä nyt tehdään. Pikkupäivien teko varmasti siirtyy syksyn ajalle. Lomat alkaisivat siten että, yksi vuoro kerrallaan on lomalla alkaen toukokuun lopusta ja päättyen n. syyskuun toiselle viikolle. Vuorojen järjestyksestä en muista mitä esityksessä oli varmasti mutta, taisi olla että nelonen tai kolmonen olisi aloittanut. Tarkentuu varmasti vielä tämä aloittavan vuoron asia seuraavassa kokouksessa. Vuosiloma on pituudeltaan 4 vko:a. Vuorottajat valitaan lomautetuista. Eli kun lomautukset ovat voimassa ja käynnissä, työnantaja ei voi rekrytoida uusia työntekijöitä. Näin ollen lomautetut kutsutaan töihin lomien vuorottajiksi. Tällä hetkellä kesäajan tilanne näyttää tältä. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen että, saisimme lomalistat työntekijöiden käyttöön mahdollisimman pian.

TAM 36 ja vuosi 2011 ja muut tulevat vuodet.
Esitin työnantajalle samaa kiertoa kuin nyt käytössä olevassa mallissa on. Siten että seisokkiaikaa on vain joulu ja juhannus. Eli ottaisimme muut arkipyhäseisokit työajaksi. Näin toimien ja pitäen kierron entisen kaltaisena, pääsisimme työaikaan joka on keskimäärin 1690 h / vuosi. Riippuen vuodesta mutta, heittoa ei ole suuntaan tai toiseen kovin paljoa. Ehkä laskennallinen alentuma on noin 24 h keskimäärin eli 3 työpäivää. Tuo kompensoituu ansiotasossa arkipyhien ollessa 100 % päiviä. Ehkä väärä ajattelutapa edunvalvojalle mutta, asia on esitetty kompromissina ja vaihtoehtona nyt käytössä olevalle mallille. Tässä mallissa työajanlyhentymisprosenttiin ei tule muutosta vaan se pysyisi 7.8 %:ssa.

Mielestäni tässä mallissa on vain win win tilanne. Eli molemmille osapuolille olisi hyötyä verrattuna tähän nyt käytössä olevaan "pikkupäivämalliin".

Kaikki ei kuitenkaan ole sitä miltä se näyttää.  Tam-ryhmä otti esityksen vastaan ja olisi poikkeuksetta sitä mieltä että, esitys on hyvä ja hyvä avaus vaikeassa asiassa. Mutta, toisinajattelijoitakin on.
Eräs levyryhmän johtaja oli sitä mieltä eilen että, pääluottamusmies ei ymmärrä mistään mitään ja pitää kiinni liian tiukasti sopimuksista, kuten työehtosopimuksesta ja laista. Sama johtaja tivasi minulta allekirjoitusta paperiin jolla lopetettaisiin koko havuvaneritehdas koska, pääluottamusmies esittää kohtuuttomia työaikamalleja.
Sama johtaja oli sitä mieltä että, työsuojeluun laitettavaa rahaa ei kannata sinne laittaa koska se menee hukkaan. Minusta tuntui siltä että, tällä hän tarkoitti olemassa olevaa liimaongelmaa.
Sama johtaja muisti kertoa että tuloksen teko kyky on ainut mikä ratkaisee tehtaan olemassaolon. Tämä olikin ehkä ainoa asia missä hän oli osin oikeassa.
Sama johtaja muisti vielä tuoda esille sen että, metsäpolitiikka olisi se mitä pääluottamusmiehen pitäisi alkaa laittaa kohdalleen. Osin oikeassa siinäkin mutta, tuskin se minun tehtäväni on.
Sama johtaja muisti kertoa sen että Suomen ja varsinkin Finnforestin vaikeudet johtuvat työntekijöistä ja ennen kaikkea Suolahden vaneritehtaiden pääluottamusmiehestä. Sama johtaja kertoi että minut tunnetaan jo entuudestaan vaikeana tapauksena. Tässäkin hän on oikeassa jos katsotaan sitä intensiteettiä jolla työtäni olen tehnyt ja tulen tekemään. Ja oikeassa jos ajattelee asioista kuin hän ajattelee.

Kysyin tältä johtajalta että, katsooko hän aina yhtä suppeasti maailmaa ja varsinkin teollisuutta ja metsäteollisuutta. Onko hän todella sitä mieltä että, havuvaneritehdas joko kaatuu tai nousee sen mukaan mikä työaikamuoto siellä on? Ja onko syy jossain muualla tai voisiko se olla jossain muualla kuin pääluottamusmiehessä. Johtajalla säilyi silmälaput silmillä ja mielipide pysyi samana. No jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä mutta, että meillä vielä on yrityksessä johtajia, jotka kehtaavat päästää suustaan tuommoisia sammakoita on hämmästyttävää.
Jotkut vain jäävät kuoppiinsa kun pitäisi mennä eteenpäin. Kasvua ei tapahdu mutta, se tuskin on minun syyni. Vai olisikohan sekin?

Tämän johtajan tunne jo vuosien takaa, eikä sitä kasvua ole todellakaan tapahtunut. Sen hän todisti viimeistään näillä puheilla. Harmittaa vain koska itse menetin luottamuksen samalla hänen osaamista kohtaan totaalisesti. Toivottavasti tehdyillä henkilövaihdoksilla levyryhmän johdossa on vaikutusta myös ajattelutapaan yhteistyöstä yli henkilöstöryhmien. Sekä myös siihen miten yhdessä pääsemme tavoitteisiin jotka turvaavat metsäteollisuuden säilymisen Ääneseudulla ja myös laajemmin.

Ei voi olla niin että, ainoa asia mistä yritys voi enää karsia on henkilöstökulut. Eikö tällöin sopeuttaminen voida aloittaa esimerkiksi myynnistä, levyryhmän johdosta, muista johtajista? Koska, tämän johtajan mukaan heidän työnsä on tehty.

Ei heitä näin montaa tarvitse olla jos, tehtävänä on vain ajaa työntekijöiden edut minimiin. Siihen riittää yksi henkilöstöpäällikkö.

Toivottavasti pystyn antamaan kuvan keskustelusta jonka kävimme. Se nimittäin sisälsi vielä tässä kertomiani asioita enemmän tekstiä, mitä ei voi painaa tai julkistaa.
Myönnän että en ole vuosiin enää törmännyt Finnforestissa tällaisiin puheisiin ja mielipiteisiin. En ennen eilistä. Minua oikeasti huolettaa että, teen turhaa työtä. Mielestäni, vien asioita eteenpäin yrittämällä löytää esityksiin aina se pointin millä molemmat osapuolet siitä hyötyvät. Näin ne ovat saatavissa joskus myös toteutumaan.

Tässä tällä kertaa vuodatukset. Kuten huomaatte, pinnassa on edelleen havutehtaan työaikakysymys. Koivunkin osalta esityksiä tehtiin ja ne ovat hautumassa seuraavaa neuvottelukertaa varten. Työaikatyöryhmässä työ varmasti etenee mutta, saammeko mitään aikaan jää nähtäväksi. Uskon siihen kuitenkin vakaasti vaikka, joku aina kapuloita rattaisiin viskookin. En tuosta yhden johtajan kanssa käydystä keskustelusta olisi kertonut mitään jos olisi käyty asialinjalla. Keskustelun taso ja outo syytösten tulva saivat minut ajattelemaan tämän maailman kummallisuutta. Sitä, miksi ihmiset näkevät toisensa eriarvoisina jos tilipussin koossa on eroa.

 

T: pääluottamusmies


Kommentit

26.3.2010 17.12  Jaahas

Mikäs toistaiseksi lomautettujen rooli on kesän jälkeen? Taas vuosi pidetään "varastossa" ja kesäksi 2011 hätiin?! Eikös toistaiseksi lomautukset olleet vain väliaikainen toimenpide pahimman ylitse?

26.3.2010 19.33  havuilija

Tsemppiä Jounille! Teet loistavaa työtä ja tukea löytyy varmasti! Ilman sinun panosta tässä oltais varmasti erittäin huonossa jamassa!

26.3.2010 21.27  havu

tsemppiä jounille!tuollaiset johtajat pitäisi saada tekemään havulle töitä tähän työaikamalliin.saisi tehdä 3 lauantaita perä jälkeen töitä ja nauttia näinollen antoisaa perheelämää.unohtamatta vuosiansion huomattavaa alenemista ja vapaan vähenemistä.näin meitä palkitaan vuosien ahertamisesta.mitäs tekivät ahtaajat mm.vanhasen kommenteista...on meillä paljon opittavaa yhteishengestä,millä etuja puolustetaan.uuden liiman koelaitos näkyy olevan suolahden tehtaat.kaikki kunnioitus rottia kohtaan,näillähän yleensä tehdään kokeet ennen kuin kokeillan vaikutukset ihmisiin.
ko.johtajan pitäisi tulla joskus seuraamaan kuinka ihmiset tekevät ahkerasti töitä.olipa sitten kuuma,kiire,lauantai tai yö.samalla tietäen mitä johtoporras meistä ajattelee.työhönsä tyytyväinen työntekijä on paras mainos firmalle,eiköhän johto tätä ole ymmärtänyt?

26.3.2010 23.31  Jouni Neste

Tämä toistaiseksi lomautettujen tilanne on tukala. En alunperinkään hyväksynyt että lomautetaan toistaiseksi ja nyt asia on osoittautunut juuri niin kuin ennustin sen tapahtuvan. Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä muuta kuin tuo kesätyö. TAM 37 on kuulemma pois suljettu vaihtoehto joka tapauksessa, tämän sanoi tämä johtaja josta puhun. Ainoa keino toistaiseksi lomautettujen siis kaikkien työllistymiselle on juuri keskeytymättömän palautuminen. On toki heitä jo kutsuttu takaisin ja peruttu lomautuksia monelta mutta, ei kaikilta. En osaa muuta sanoa kuin olkaa aktiivisia työnantajaa kohtaan ja kysykää työmahdollisuuksia. Mieluummin niintä pidempiä niin kuin tämä kesätyö. Jos se minusta olisi kiinnni niin ette olisi edes lomautettuja mutta kun se ei ole.

27.3.2010 7.11  Saukko

Viitaten tuohon johtan kommenttiin "Sama johtaja muisti kertoa että tuloksen teko kyky on ainut mikä ratkaisee tehtaan olemassaolon."
Mitä koivu vielä tekee tällä tontilla? Kuullun mukaan ollut pitkään jo heikoilla? Heh Heh... Mutta pääasia että saa johtajat hyvää palkkaa ja aikaa prheen parissa... #%&¤#!

27.3.2010 8.44  Tuohinen

Onpa ne "ylijohdon" asenteet tarttuneet meidän alipäälliköihinkin. Lähtökohtaisesti kaikki epäonnistumiset ovat työntekijöiden syytä. Alipäälliköiden virhearvioinnit lakaistaan vaivihkaa maton alle ja rinta kaarella taas mennään.

27.3.2010 9.22  laiffii

Kun aikanaan Marimekolla alkoi mennä huonosti,yhtiö irtisanoi ylemmistä toimihenkilöistä.Eli aloitti toiseta päästä,mistä yleensä aloitetaan.Työntekijä nostettiin arvoonsa.
Kyllähän meiltä vaneristeiltakin saa nopeasti motivaation ja sen""tuloksen teon""tipahtamaan moisilla jutuilla.Taitaa olla luojan lykky meille,jos vaikka tuo ukko painuisi mahdollisimman kauas metsäteollisuuden parista.Tartuttaa pessimismin bakteerin pian koko sikariportaaseen ja kohta koneet siirretään johonkin vinkuintiaanien maahan.
Voin vain toivottaa isot tsempit Jounille!!Olet hoitanut hommat loistavasti ja ammattitaidolla.Ihan loukkaamatta ketään henk.koht,mutta jos pääluottamusmiehen vaihto olisi tapahtunut tässä taannoin....huuhhh,en uskalla edes ajatella....vinkuintiaaneilla olisi ollut juhlaa...

27.3.2010 12.54  Pakkoloma kutsuu taas

Jouni kieltämättä hoitaa hommansa erinomaisesti ja mitä vaikeampana tapauksena sinut tunnetaan tämän johtajan silmissä, niin sen parempi. Jatka vain samaan malliin ja minultakin tulee täysi tuki.

Onhan se erikoista, että kaikki on meidän työntekijöiden syytä. Pomo sanoo, että laitetaan ne levyt vaan asiakkaalle. Laatu ei todellakaan täytä edes kriteereitä, vaikka katsoisimme vähän läpi sormien. Noh. Sitten kun ne laitetaan ja sata varmasti niistä tulee reklamaatio. Noh. Tämä on taas meidän syy, mutta onneksi emme ole sitä kuulemassa (olemme lomalla) Olikohan ahtaajien lakkokin meidän vika? Mielestäni hyvä johto saa myytyä lunta siperiassakin.

Onneksi kaappiin varasin hanskoja, mutta motivaatio tässä alkaa pikkuhiljaa mennä ja tarvikevarastostakaan ei saa sitä lisää. Jatkuvat lomautukset ja tuollaiset syytökset työntekijöitä kohtaan syö motivaatiota.

27.3.2010 13.09  Ikuinen Lomittaja??

Ikuisesti havun lomutettu??
Juu täytynee tokasta munkin täs pikasen omat
tuntemukset.KAMLAA oli lukea Tyranni Valko-
kauluksen komentit ja mukamas"asiantuntevan
""JOHTAJAN"Ja pa....kat sanion mä,HAH!Tolla-
nen ei saisi olla ees noinkin vaativassa asemas
sa!!Jouni se jaksaa taistella,Hyvä Jouni!Ollaan
sun tukena,jatka vaan ja ole hankala =0) Ja yh
dyn tohon edelliseen kommenttiin.Valitettavan usein törmää just
noihin Laatu-asioihin...Niin se taisi mennä sit
kuten pelkäsin:Toistaiseksi lomautus olikin
kaiketi siisti lopputili?!Mutta saatan kelvata
kuitenkin kesäki hikoileen sinne yms.Noh,
Onneksi on rippeet jäljellä,TyöMotivaatiota!

27.3.2010 14.59  Nila

Viime laman jälkeen eräs pomo kävi kurssin Kotkassa ja kertoi, että siellä painotettiin työntekijöiden ja päällystön yhteistyötä suurena voimavarana. Tämän toimivuudesta oli oikein tutkittua tietoakin, jos ei sitä maalaisjärjellä sattuisi ymmärtämään.

Työnantajat kauttaaltaan ovat iloisesti ajamassa alas tätä jaloa periaatetta. Niin näköjään myös meillä.

27.3.2010 17.24  Niinpäniin

Iso Johtaja nimellä esille ja vastaamaan sanoistaan! Lukis edes tätä sivustoa, niin huomais vähän työntekijöiden mielipiteitä.

28.3.2010 12.26  Pääluottamusmies Jouni Neste

En tiedä lukeeko kyseinen johtaja mutta voin kertoa että henkilöstöosastolla tätä Espoossa luetaan. Ja siksi mahdollisimman monen kommentointi ja kannanotto asiaan kuin asiaan tärkeää.

Toisaalta on jännä nähdä lukeeko kyseinen johtaja tätä. Koska hänen kommenntinsa olisi todella hieno nähdä täällä :D emme nimittäin olleet kahden joten minä voin sanoa puhtaalla omalla tunnolla kertoneeni 1/3 totuudesta- 2/3 ei ollut painokelvollista. Tuo toinen henkilö on semmoinen että jos hän pettää henkilöstön luottamuksen ollaan ihan oikeassa kusessa. Siksi osin yleensä kerroin teille tästä keskustelusta. Minä luotan edelleen paikallisjohtoon ja siihen että he tekevät tyoyhteisömme eteen 110 % töitä. Samoin voin ensimmäisen keskustelun perusteella sanoa levyryhmän uudesta johtajasta. Joten eivät he kaikki ole veistetty samasta puusta onneksi. Mutta joka joukossa on muutama poikkeus. Niin se vain on.

Kiitos tuestanne kaikissa asioissa. Jatkamme Janin kanssa hyvin sujuvaa yhteistyötä ja teidän tuellamme saamme aikaan hyviä asioita Suolahden tehtaiden tulevaisuutta ajatellen.

29.3.2010 13.15  pöö

onko saukko rauhoitettu eläin ????? )

29.3.2010 19.54  Pääluottamusmies Jouni Neste

Onhan se :) ja päästäinenkin on ;)

30.3.2010 12.41  Saukko

Jos se on se Per Saukko. :)

5.4.2010 9.02  vanerukko

Eikös tuommoinen johtajan käytös vaatisi työntekijöiden yhteistä kannanottoa;eikun istumaan? T.vanerukko!

28.8.2011 6.04  Coach Factory Store

U.S. Secretary of State Hillary Clinton on Sunday invited the DPRK's vice foreign minister Kim Kye-Gwan toCoach Factory Store New York for talks on the potential resumption of the six-party talks on denuclearization of the Korean peninsular, which has been on hold for more than two years.Coach Purses Chinese State Councilor Dai Bingguo and United States Secretary of State Hillary on Monday pledged to maintain and promote peace and stability in the Asia-Pacific regionLuo said the current debt level in the country is unsustainable,Chanel Purses and whether or not Greece can decrease its debt level is a grave problem facing its government, he saidMeanwhile, the lack of liquidity in the banking sector discourages investment. These factors are all affecting the recovery of the Greek economy.Chanel Purse The structural reform or privatization could reshuffle its infrastructure sector including transportation, new energy, electricity and water supply, which might provide a good chance for foreign enterprises.Xiao Guihong, the ring leader,Moncler Jackets was given the death penalty in the first-instance trial, according to a verdict released by the Dongguan City Intermediate People's CourtHOUSTON, Aug. 26 (www.tingvoa.com) -- Houston, the fourth largest city in the United States said on Friday that it will quit hiring Standard & Poor's to rate the soundness of its investments,Louis Vuitton Online after getting downgraded by the rating company earlier this month.S&P downgraded Houston's investment portfolio when its downgraded U.S. debt early this month. S&P also downgraded dozens of other municipalities with large investments Coach Outlet in U.S. Treasury notesA witness at the scene told TingVoa.com that the wounded have been taken to local hospitals.The North African country has faced an increasing threat by Islamist militants since the 1990s.Chanel Bags

The security situation in Algeria has been significantly improved in recent years since the government adopted a national reconciliation policy and stepped up military strikes.

1.9.2011 15.21  Chanel Bags

To get unlimited Chanel Bags access to NYTimes.Coach Outlet com and our NYTimesBurberry Scarves apps, you?ll needCoach Outlet a subscription. When you subscribeHermes handbags , you?ll get Coach Outlet Store unlimited access toCoach Outlet Online articles and blogCoach Factory Handbag posts, as wellCoach Outlet as video,Louis Vuitton Outlet slide shows andCoach Online Outlet other multimedia Louis Vuitton features ? on the Coach Purse Outlet Web site, on Chanel Handbags the mobile siteCoach Handbags Sale , and on ourCoach Outlet Online smartphone and tablet Prada apps. With yourGucci Handbags subscription, you?ll Hermes Bags also get 100 ArchiveBurberry Coat articles every four Louis Vuitton Outlet weeks. NYTimes digitalCoach Outlet Store subscriptions do not include Premium Crosswords or The New York Times Crosswords apps

16.9.2011 12.20  Chanel Outlet

All were glad, the plants, Louis Vuitton Handbags the birds, the insects, and the children.Burberry Handbags But men, grown-up men and women, Coach USA did not leave off cheating and tormenting themselves and each other. Chanel Outlet It was not this spring morning men thought sacred Louis Vuitton Bags and worthy of consideration not the beautyWholesale Bags of God's world, given for a joy to all creatures,Coach Bags this beauty which inclines the heart to peace, to harmony, Gucci Bags and to love, but only their own for enslaving one another. Prada Purses Thus, in the prison office of the Government town, Christian Louboutin Pumps it was not the fact that men and animals had received the grace and gladness of spring that was considered sacred and important But that a notice, numbered and with a superscription, had come the day before,Style wise, the are one of the best designed sneakers available.

22.9.2011 12.13  coach wallets

http://www.stores-coachoutletonline.net/


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini