Mitä tiedämme työaikojen vaikutuksista esimerkiksi ruokailuun?

Share |

Perjantai 20.11.2009 - Jani Väisänen työsuojeluvaltuutettu


jani-vaisanen.gifVuorotyöntekijöiden ruokailu on usein ongelmallista, koska heidän vuorokausirytmilleen on tyypillistä epäsäännöllisyys ja jatkuvat muutokset aikatauluissa työvuorojen muuttumisen myötä. Nämä aiheuttavat fysiologisten ongelmien lisäksi käytännöllisiä ja sosiaalisia vaikeuksia. Vuorotyöntekijäin vapaa-ajan ruokailun yhteensovittaminen erilaista aikataulua noudattavan perheen ateriarytmiin edellyttää sekin erityisjärjestelyjä.

Vatsavaivat yleisiä

(Lainaus TTL vanhenpitutkija Jaana Laitinen)

"Miten kannattaisi syödä, ettei tulisi vatsavaivoja?" on monen vuorotyötä tekevän käytännön pulma. Ihmisen useat fysiologiset toiminnot noudattavat noin vuorokauden mittaista (24+4 tuntia) eli sirkadiaanista rytmiä. Ruoansulatuksessa on jonkinasteista vuorokausirytmiä: Yöllä ruoansulatusentsyymien aktiivisuus on vähäisintä, suolen motiliteetti vähäistä ja virtsan kokonaismäärä on pienimmillään. Yöaikaan ruoansulatus on levossa, eikä ruoka kulje normaalisti mahasuolikanavassa eteenpäin.

Ruuansulatuselimistön oireet, kuten närästys, vatsakipu ja ilmavaivat, ovat vuorotyöntekijöillä huomattavan yleisiä, jopa 20-30 % kärsii erilaisista mahasuolikanavan oireista. Pohjukaissuolen haavaa ja vatsahaavaa on esiintynyt lähes kaksi kertaa enemmän vuorotyöntekijöillä kuin päivätyötä tekevillä. Saattaa olla, että vaivojen syyt ovat fysiologisia ja ne liittyvät ihmisen elintoimintojen vuorokausirytmin poikkeamiin. Toisaalta vaivat saattavat osittain liittyä ruokailutottumuksiin ja muihin elintapoihin sekä liialliseen stressiin.

Ummetus ja ilmavaivat

Ummetuksen hoidossa tärkeitä muistettavia asioita ovat runsaskuituinen ruokavalio, runsas nesteen nauttiminen, liikunta ja säännölliset tavat suolen tyhjentämisessä. Ruokavalion kuitumäärää voi lisätä käyttämällä täysjyväviljaa leipänä ja puuroina, lisäämällä leseitä muun muassa jukurtin tai viilin joukkoon, käyttämällä kasviksia ruoissa, lämpiminä lisukkeina sekä raasteina ja salaatteina sekä syömällä hedelmät ja marjat sellaisinaan mehujen asemesta. Luumuja ja luumumehua voi käyttää tilapäisesti ummetuksen hoitoon.

Ummetukseen liittyy usein ilmavaivoja. Lisäksi joillakin on tapana nieleskellä ilmaa. Myös jotkut ruoat, esimerkiksi tuore ruisleipä ja hernekeitto, saattavat liittyä ilman muodostukseen. Istumatyö saattaa pahentaa ilmavaivoja. Ruokavalion kuitupitoisuutta lisättäessä ilmenee usein ilmavaivoja, jotka vähenevät ajan myötä.

Laktoosi-intoleranssissa, joka on noin 17 %:lla suomalaisista aikuisista, maitosokeri eli laktoosi ei pilkkoudu normaalisti ohutsuolessa vaan kulkeutuu sellaisenaan paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät laktoosin ravinnokseen tuottaen samalla kaasua. Laktoosi-intoleranssia on monen asteista, joku voi nauttia hapanmaitovalmisteita, kuten piimää ja viiliä, ilman suurempia vaivoja. Yleensä monet sietävät laktoosia 3-4 g aterialla eli noin puoli lasillista maitotuotetta. Lisäksi apuna ovat Hyla-tuotteet, joissa laktoosi on lähes kokonaan pilkottu.

Ilmavaivoihin auttaa yleensä myös liikunta. Pitämällä päiväkirjaa syömisistään ja oireistaan havaitsee yleensä helpommin syy- ja seuraussuhteita elintapojen ja oireiden välillä.

Suositukset työaikaisesta ruokailusta

Suomalaisissa suosituksissa työpaikkaruokailusta vuorotyössä annetaan seuraavanlaisia ohjeita: "Yövuorossa tarjottavan ruoan tulee olla helposti sulavaa, runsaasti hiilihydraatteja ja niukasti rasvaa ja proteiinia sisältävää. Suositeltavia ruokia ovat keitot ja puurot. Ruoan tulee olla houkuttelevaa ruokahalun lisäämiseksi ja vuorotyöntekijöiden viihtyvyyden lisäämiseksi. Yötyöntekijät ovat usein janoisia. Energiapitoiset juomat, esimerkiksi mehut, maito ja piimä tai kaakao, sopivat. Erittäin sokeripitoisia juomia ja kahvia on syytä rajoittaa."

Suomen ravitsemussuositukset (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 1987) antavat ruokavaliolle laadullisia tavoitteita, joiden tarkoituksena on edistää terveyttä ja toimintakykyä pitkällä aikavälillä. Suositusten mukainen, niukasti rasvaa sisältävä ja runsaasti kuitua ja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio on suositeltavaa, kun pyritään ehkäisemään keskeisimpiä ennenaikaista työkyvyttömyyttä aiheuttavia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, osteoporoosia sekä eri syöpäsairauksia. Suosituksissa ei käsitellä ateriarytmiä ja ruokailun välittömiä vaikutuksia työntekijän työkykyyn.

Eurooppalaisessa suosituksessa annetaan yksittäisiä ohjeita siitä, miten ruokavalion keinoin voidaan mahdollisesti vähentää vuorotyöntekijöille tyypillisiä oireita. Sen mukaan ateriat, mieluiten lämmin ruoka, tulisi nauttia samaan aikaan joka päivä työvuorosta riippumatta. Välipaloiksi suositellaan hedelmiä ja maitotaloustuotteita. Yövuorossa suositellaan ateria syötäväksi ennen kello yhtä (01.00). Yöaikaan välipalaksi suositellaan proteiinipitoisia vaihtoehtoja runsaasti hiilihydraatteja sisältävien asemesta. Suosituksen mukaan yövuorossa nautittavan aterian energiapitoisuus saisi olla enintään 600 kcal, suurempi energiamäärä saattaa väsyttää. Yöaikaan suositellaan vältettävän runsaasti rasvaa sisältäviä aterioita vatsavaivojen välttämiseksi. Työvuoron päätyttyä, ennen nukkumaanmenoa, ei suositella raskasta ateriaa. Pääateria tulisi syödä yövuoron jälkeisen päiväunen jälkeen aamiaisena.

Näissä vuorotyöntekijöiden ruokailuun liittyvissä suomalaisissa ja eurooppalaisissa ohjeissa on ristiriitaisuuksia muun muassa ohjeissa yöllä nauttivan ruoan laadusta. Suomalaiset suositukset on tarkoitettu työpaikkaruokalan järjestäjille.

Vuorotyö ja ruokailu

Vuorotyö ja vuorojen vaihtelu vaikuttaa aterioiden lukumäärään ja syömisen säännöllisyyteen. Erityisesti yövuoro on kuvattu epäsäännöllisen syömisen ajaksi. Vuorotyötä tekevien on havaittu syövän yövuorossa vähemmän kuin muiden vuorojen aikana. Pienemmät ruokamäärät saattavat suojata vatsavaivoilta, sillä yöllä runsas ruokamäärä ei kulje maha-suolikanavassa normaalisti vaan aiheuttaa vatsavaivoja. Vuorotyötä tekevien kahvin ja alkoholin käytössä ei ole havaittu eroja säännöllistä päivätyötä tekeviin verrattuna.

Jotkut yövuorossa työskentelevät ovat totuttautuneet olemaan syömättä koko työssäoloajan, ilmeisesti peläten vatsavaivoja. Harvoin syötäessä nälän tunne kasvaa helposti suureksi. Tällöin syömisen ja painon hallinta saattavat vaikeutua. Herää myös epäilys siitä, miten väsyneitä he ovat työvuoron aikana. Työaikaiseen ruokailuun liittyy monia merkityksiä ravinnon saannin ohella. Näistä tärkeimpiä ovat työpäivän katkeaminen, lepo ja virkistyminen ja työkavereiden tapaaminen. Nämä ruokailun muut merkitykset saattavat olla hyvin tärkeitä työkyvyn ylläpitämisessä ja edistämisessä erityisesti vastuullisissa, kiireisissä ja yksin tehtävissä töissä.

Työaikaisen ruokailun järjestäminen etenkin yövuorossa on usein työntekijän vastuulla, koska henkilöstöravintolat ovat suljettuna. Lisäksi ongelmia aiheuttaa se, miten sovittaa jatkuvasti muuttuva elämän rytmi muun perheen rytmiin - onhan ruokailu tärkeä perheenjäsenten sosiaalisen kanssakäymisen muoto.

Totuushan on, ettemme pääse vuorotyöstä ikinä eroon tehtaillamme, joten meidän pitää tehdä jatkuvasti työtä löytääksemme siihen helpottavia tekijöitä esim. terveellinen ruokailu, liikunta ja unirytmitys ovat avainasemassa, kun puhutaan työssä jaksamisesta.

Kursivoitu teksti on lainattu Työterveylaitoksen tutkimuksesta jonka on tehnyt vanhempitutkija Jaana Laitinen

Aiheeseen liittyvää aineistoa:
Hasunen K, Helminen P, Lusa S, Prättälä R, Tainio R, Vaaranen V (toim.). Yksin vai yhdessä? Työpaikkaruokailu murrosvaiheessa. Työterveyslaitos Helsinki 1995.
Hasunen K. Työpaikkaruokailu. Teoksessa: Airaksinen L, Hakala-Lahtinen P, Hasunen K, Jäntti A, Karppinen M, Peltosaari L, Schauman A, Seppänen R, Tainio R, Vainio L, Packalen L (toim.). Joukkoruokailun ravitsemussuositukset. Painatuskeskus, Helsinki 1994: 73-8.
Härmä M. Vuorotyö, uni ja terveys. Ergonomiatiedote 1994;4:3-6.
Lennernäs M A-C. Nutrition and Shift Work. Lindbergs Grafiska HB, Uppsala 1993.
Wedderburn A. Guidelines for shiftworkers. Bulletin of European Shiftwork Topics. European Foundation of the Improvement of Living and Working Conditions. 1991;3:29-33.
Työterveiset 2/1997, s. 18-20

 

 


Kommentit

23.11.2009 13.02  Vaneristi

Hyvin puhuttu.

Uuden ruokalanpitäjän kanssa ollaankin jo juteltu mahdollisuudesta saada jonkinmoinen välipala-automaatti ruokalaan; sellainen josta voi pientä purtavaa ostaa etenkin yövuoron aikana. Ruokalan väki sitten täyttää sitä hyväksi katsomillaan tuotteilla.
Vielä kun ruokalan pitäjille saadaan tieto tuosta millaista ruokaa siellä pitäisi olla niin hyvä tulee.

23.11.2009 21.09  Jani Väisänen tsv

Kiitos kommentista. Edellisessä yt-kokouksessa perustettiin ruokala toimikunta, jonka tarkoituksena on ruuan terveellisyys ,monipuolisuus ja ruokalatoiminnan jatkuva kehittäminen. Johon myös työntekijöiden kommentit ovat erittäin tervetulleita. Toimikuntaan kuuluu allekirjoittanut, työsuojelupäällikkö ja tietysti ruokala yrittäjät. Mainitsemasi välipala-automaatit ovat olleet agendalla jo jonkin aikaan, joten uskon niiden tulevan viimeistään tehtaiden palauduttua normaaliin käyntiin, jolloin tarvetta syntyy lisää yövuoroista.

1.12.2009 21.08  Vaneri on laiffii-20vee

kiitos hyvästä kirjoituksesta Jani! Meillä vanerilaisilla on paljon opittavaa sekä ruokailu tottumuksistamme,että liikunta tavoista.Kyllä oisi kirveellä duunia monenkin kohdalla.Moni lompsii portista ulos tupakki hampaissa.Matka jatkuu autolla sama pötkö suussa ja koppi täysi sauhua-ikkunat kiinni tietty.Ja nopeasti kotio ja tuvan ovi kiinni.Sitten ruokaa napaan ja aah niin ihana sohva kutsuu..töllösta alkaa pian salkkaria ja siihen pari valkkaria..jooo!!!Ehkä liioteltua,mutta itekkin sortuu joskus elon tiellä.Pössyyttelyä en kyllä onneks harrasta.Yö-vuoron ruokatapoihin on tullut tässä vuosien saatossa jo itselle hieman ehkä parannusta.Kevyesti yössä-pitää paikkansa.Tsempit vaan kaikille meille jotta opittaisiin terveet elämäntavat.pieni repsahdus siloin tällöin jees-vaikka pikkujouluissa...

24.12.2010 10.37  christian louboutin

Are pleased to re-visit your blog, from which I learned a lot of knowledge,and totally agree with your point of view.

28.8.2011 6.07  Coach Factory Store

U.S. Secretary of State Hillary Clinton on Sunday invited the DPRK's vice foreign minister Kim Kye-Gwan toCoach Factory Store New York for talks on the potential resumption of the six-party talks on denuclearization of the Korean peninsular, which has been on hold for more than two years.Coach Purses Chinese State Councilor Dai Bingguo and United States Secretary of State Hillary on Monday pledged to maintain and promote peace and stability in the Asia-Pacific regionLuo said the current debt level in the country is unsustainable,Chanel Purses and whether or not Greece can decrease its debt level is a grave problem facing its government, he saidMeanwhile, the lack of liquidity in the banking sector discourages investment. These factors are all affecting the recovery of the Greek economy.Chanel Purse The structural reform or privatization could reshuffle its infrastructure sector including transportation, new energy, electricity and water supply, which might provide a good chance for foreign enterprises.Xiao Guihong, the ring leader,Moncler Jackets was given the death penalty in the first-instance trial, according to a verdict released by the Dongguan City Intermediate People's CourtHOUSTON, Aug. 26 (www.tingvoa.com) -- Houston, the fourth largest city in the United States said on Friday that it will quit hiring Standard & Poor's to rate the soundness of its investments,Louis Vuitton Online after getting downgraded by the rating company earlier this month.S&P downgraded Houston's investment portfolio when its downgraded U.S. debt early this month. S&P also downgraded dozens of other municipalities with large investments Coach Outlet in U.S. Treasury notesA witness at the scene told TingVoa.com that the wounded have been taken to local hospitals.The North African country has faced an increasing threat by Islamist militants since the 1990s.Chanel Bags

The security situation in Algeria has been significantly improved in recent years since the government adopted a national reconciliation policy and stepped up military strikes.

1.9.2011 15.25  Chanel Bags

To get unlimited Chanel Bags access to NYTimes.Coach Outlet com and our NYTimesBurberry Scarves apps, you?ll needCoach Outlet a subscription. When you subscribeHermes handbags , you?ll get Coach Outlet Store unlimited access toCoach Outlet Online articles and blogCoach Factory Handbag posts, as wellCoach Outlet as video,Louis Vuitton Outlet slide shows andCoach Online Outlet other multimedia Louis Vuitton features ? on the Coach Purse Outlet Web site, on Chanel Handbags the mobile siteCoach Handbags Sale , and on ourCoach Outlet Online smartphone and tablet Prada apps. With yourGucci Handbags subscription, you?ll Hermes Bags also get 100 ArchiveBurberry Coat articles every four Louis Vuitton Outlet weeks. NYTimes digitalCoach Outlet Store subscriptions do not include Premium Crosswords or The New York Times Crosswords apps

16.9.2011 12.20  Chanel Outlet

All were glad, the plants, Louis Vuitton Handbags the birds, the insects, and the children.Burberry Handbags But men, grown-up men and women, Coach USA did not leave off cheating and tormenting themselves and each other. Chanel Outlet It was not this spring morning men thought sacred Louis Vuitton Bags and worthy of consideration not the beautyWholesale Bags of God's world, given for a joy to all creatures,Coach Bags this beauty which inclines the heart to peace, to harmony, Gucci Bags and to love, but only their own for enslaving one another. Prada Purses Thus, in the prison office of the Government town, Christian Louboutin Pumps it was not the fact that men and animals had received the grace and gladness of spring that was considered sacred and important But that a notice, numbered and with a superscription, had come the day before,Style wise, the are one of the best designed sneakers available.

21.9.2011 19.05  mulberry paper bags

Mulbery is famous as luxury brand .Mulberry Holdalls Bags are supplied of best quality and charming appearance on our mulberry outlet online. All cheap mulberry bags is made of best materials so we guarantee the quality of the Cheap Mulberry Handbags.
Welcome to buy  mulberry 2011 NEW Spring Mulberry Alexa Bags Oversize Mulberry Alexa Bags Small  all kinds of bags are to pay half ,there are in mulberry bags http://www.mulberrybagsite.co.uk
moncler coats http://www.moncler-coats-jackets.com
canada goose http://www.canada-goos.com

22.9.2011 12.13  coach wallets

http://www.stores-coachoutletonline.net/


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini