Sairausajan palkka ja muut sairausaikaa liittyvät kysymykset

Sairausajanpalkka maksetaan sairausloman yhteydessä jos sairausloman syy sitä edellyttää.

Sairausajan palkanmaksun edellytyksenä on että työntekijä ilmoittaa siitä viivytyksettä työnantajalle ja että työntekijä on esittänyt työkyvyttömyydestään hyväksyttävän todistuksen työnantajalle. Todistukseksi kelpaa Suolahdessa sairaanhoitajan, työterveyshoitajan tai lääkärin tai työterveyslääkärin allekirjoittama sairauspoissaolotodistus. Lisäksi Suolahdessa ja Finnforest konsernissa on menossa kokeilu jossa henkilöstö voi olla pois omalla ilmoituksella enintään 3 pv sairauslomalla. Tällöin 2 pv jälkeen on ilmoitettava erikseen kolmas sairauspäivä. Kokeilu on voimassa 17.8.2011 saakka.

Sairausajanpalkkaa ei makseta mikäli työntekijä on aikaansaanut sairauden tai tapaturman tahallisesti, rikollisella toiminnallaan, kevytmielisellä elämällään tai muulla törkeällä tuottamuksella. Edellinen on suora lainaus tessin tekstistä. Sen perusteella esimerksi alkoholista johtuvat poissaolot eivät kuulu sairauslomakorvauksen piiriin vaikka niistä olisi sairauslomatodistus olemassa. Tästä on tehdas kohtaisia poikkeuksia olemassa ainakin toistaiseksi ja niistä tietoa saat lisää kysymällä plm:ltä.

Jos kuitenkin niin kuin todennäköistä on ei edellä mainittuja syitä ole ja olet oikeutettu sairausajan palkkaan on se sitoutettu työsuhteen kestoon seuraavasti.

Alle 1 kk työsuhteessa maksaa työnantaja 50 % keskituntiansion mukaisesta palkasta sairauloman alkamistpäivästä 9 pv ajan pituiselta ajanjaksolta. Sairausajan palkan saa vain työtuntijärjestelmän mukaisilta työpäiviltä.

Alle 6 kk kestävissä työsuhteissa sairausajanpalkka maksetaan toiselta sairauspäivältä alkaen. Tällöin siis ensimmäinen sairauspäivä menee karenssiin. Jos olet sairastunut kesken työpäivän maksetaan sairausajan palkka tältä päivältä sairausajan palkkana työpäivän loppuun saakka.
Mikäli alle 6 kk työsuhteessa olevan sairausloma jatkuu vähintään 6 päivää ei karenssipäivää ole vaan sairausajan palkka maksetaan ensimmäisestä sairauspäivästä alkaen.

Sairausajan palkkaa maksetaan kalenteripäiviltä enintään työsuhteen olessa

1 kk mutta alle 3 vuotta maksimissaan 28 pv ajalta
vähintään 3 mutta alle 5 vuotta maksimissaan 35 pv ajalta
vähintään 5 vuotta mutta alle 10 vuotta 42 pv ajalta
vähintään 10 vuotta tai kauemmin 56 pv ajalta.

Nämä ajat ovat siis kalenteripäiviä ei työpäiviä.

Saman sairauden uusiuduttua 30 pv kuluessa ja työkyvyttömyys alkaa tuon aja sisällä ei edellä mainittujen päivien laskenta ala alusta vaan jatkuu siitä mistä se ensimmäisen kerran alkoi. 

Mikäli sairauden syy ei ole sama alkaa edellä mainittujen päivien laskenta alusta.

Mikäli työntekijä sairastuu uuteen sairauteen ollessaa sairauslomalla eikä hänellä ole sairauslomien välissä työpäiviä lasketaan edellä mainittuja päiviä ensimmäisestä sairauspäivästä katkeamatta.

Sairausloma ja vuosiloma

Vuosilomien aikaa kysytään usein ja osin niiden aikana ihmetellään sairauden yllättäessä, mitä tulisi tehdä.
Nyrkkisääntö on että. Vuosiloma ei siirry itsestään sairausloman tieltä vaan siitä pitää ilmoittaa työnantajalle.

Esimerkki 1. Työntekijä sairaustui viikonloppuna ja hänen vuosilomansa alkaa seuraavana maanantaina. Hän sai kaksi viikkoa sairauslomaa. Vuosilomansa jälkeen hän ilmoitti, että oli sairauslomalla kaksi viikkoa. Tällöin työntekijä sairausloma ei siirrä vuosilomaa vaan se katsotaan pidetyksi.

Esimerkki 2. Työntekijä sairastui viikonloppuna ja hänen vuosilomansa alkaa seuraavan maanantaina. Hän sai kaksi viikkoa sairauslomaa. Työntekijä ilmoitti sairausolomastaan viivyttelemättä esimiehelleen, että hän on sairauslomalla ja haluaa siirtää vuosilomaansa. Tällöin työntekijän vuosiloma siirtyy. Tässä tapauksessa sairausajanpalkka maksetaan siirtyville vuosilomapäiville. Näin siksi, että tässä vaiheessa työntekijä on saanut näiltä vuosimolapäiviltä jo vuosilomapalkan.

Esmerkki 3. Työntekijä sairastui vuosilomansa aikana. Tällöin hänen 7 ensimmäistä sairauspäiväänsä ei siirrä vuosilomaa mutta, tästä ylimenevät päivät siirtävät. Sairauslomasta ja siirrosta pitää ilmoittaa työnantajalle kuten sairaulomista ilmoitetaan.

Sairausloma ja työajanlyhennys

Sairausloma aiheuttaa scheemaan merkityn tai sovitun työajanlyhennyspäivän menetyksen ellei työajanlyhennyspäivää siirretä muulle päivälle. Työnantaja ei ole velvollinen siirtämään jo sovittua vapaata. Tosin, mikään ei häntä estä sitä tekemästäkään mutta, pakollista se ei työnajalle ole. Jos vapaa siirretään sovitaan samalla milloin siirretty vapaa pidetään.

Muista sairauslomaan liittyvistä määräyksistä löydät tietoa lisää tessin sivulta 45 alkaen.

Lapsen sairastuttua 

Alle 10 vuotiaan lapsen sairastuessa äkillisesti maksetaan äidille tai isälle maksimissaan 4 päivän ajalta sairausajapalkkaa siten kuin hänen oma sairausajanlpalkkansa maksettaisiin. Sairausajanpalkkaa tässä tapauksessa maksetaan vain toisella vanhemmista.

Esimerkki 1. Lapsi sairastuu ja toinen vanhemmista jää sairauslomalle hoitamaan lasta. Samaan aikaa toinen vanhempi on omalla sairauslomalla kotona. Toinen vanhempi on oikeutettu maksimissaan 4 pv sairausajan palkkaan mikäli sairaana olevan vanhemma sairauden laatu estää kipeän lapsen hoitamisen. Tällöin sairaan vanhemman on saatava tästä lausunto lääkäriltä josta tulee ilmetä, että hän ei pysty oman sairaustensa vuoksi osallistumaan sairaan lapsen hoitamiseen.

Muista lapsen sairastumiseen liittyvistä määräyksistä löydät tietoa tessin sivulta 50 alkaen.

 

| paluu | hakemisto FAQ |