Vuosityöaika ja ansiotaso sekä työajan lyhentäminen

Suolahdessa on työaikakysymysten ollessa esillä monelle ollut epäselvää mitä vuosityöaika tarkoittaa ja mitä siitä on hyötyä. Seuraavassa selitys kysmykseen.

Vuosityöaika on se työaika mitä työntekijä tekee vuoden aikana. Sitä tarkastellaan vuoden ensimmäisestä päivästä aina vuoden viimeiseen päivään saakka. Suomen työlainsäädäntö ja siellä työaikalaki määräävät työaikojen enimmäispituudet. Työehtosopimuksessa on kerrottu miten vuosityöajat ovat tällä hetkellä, sivu 12 alalaita on tekstin alkukohta.

Yksi ja kaksivuorotöissä vuorokautinen työaika on 8 h enintään 40 h viikossa 6 päivän jakson aikana. ( viikon 7 pv on viikkolepopäivä ja se on oltava sunnuntai ) Tässä työaikamuodossa vuosittainen keskimääräinen työaika on 36,6 h viikossa ja vuonna 2012 se on 36,1 h viikossa. Eli vuodessa, vuonna 2011 1708 h keskeytyvissä työaikamuodoissa (TAM 15, 25, 35).

Keskeytymättömissä työaikamuodoissa (TAM 27, 37) vuoden 2011 keskimääräinen vuosityöaika on 1632 h. Tällöin viikkotyöajaksi saadaan 35 h viikossa enintään vuoden pituisena ajanjaksona. Jos loppiainen on lauantaina tai sunnuntaina on vuosityöajan pituus tällöin 1640 h. Edellä mainitut tuntimäärät pätevät siinä tapauksessa jos työntekijällä on täysi vuosilomaoikeus eli, 30 pv vuosilomaa. Pitää muistaa että vuosiloma ei lyhennä vuosityöaikaa.

Edellä mainitut tunnit takaavat työntekijälle hänen perustuntinsa ja siten vuosiansiotasonsa. Jos työnantaja saisi sanella työajat miten haluaa olisi ansiotasot vaarassa. Esimerkiksi TAM 37 on Suolahdessa sovittu oma työaikamallinsa. Tässä mallissa toteutetaan TES:n määräyksiä vuosityöajasta. Se edellyttää silloin sitä että vuosilomaa on pidettävissä maksimissaan 21 - 23 pv (sisältää vain 12 työpäivää) vuodessa kierrosta riippuen. Tällöin seisakkiaikaa on vain joulu ja juhannus. Muistatte että olemme kiistelleet usein juuri tästä. Työnantaja on halunnut, että pääsiäinen pidettäsiin vapaata. Tätä ei voi sallia koska, samalla hyväksyisin suoran palkan alentuman teille työntekijöille.

Työkaavio pitää laatio vuortyössä aina vuoden mittaiselle ajalle. Mikäli sovitaan lyhyemmästä ajasta, saadaan sen ajan keskimääräinen työaika kertomalla työviikkojen lukumäärä 36,6.

Työajalyhentyminen eli, pekkasvapaat ja työajalyhennysvapaat sekä niistä saatavat korvaukset

Edellä kerrotut työajat sisältävät työajanlyhennyksen. En mene sen historiaan sen tarkemmin. Työajanlyhennys on vuodessa 100 h. Yksi ja kaksivuorotyössä tuo lyhennys korvataan maksamalla työajanlyhennyskorvausta 5.9 % jokaiselle tehdylle tunnille. Korotus lasketaan keskituntiansioista. (Ilman työajanlyhennystä yksi ja kaksivuorotyön vuosityöaika olisi 1808 h vuodessa).

Kolmivuorotyössä korvaus työajanlyhentymisestä on 7.8 % ja keskeytymättömässä kolmivuorotyössä 14.8 %.
Yksi kaksi ja kolmivuortyössä vapaat pidetään mikäli vuosityöaika on täysi. Keskeytymättömässä vuorotyössä työajanlyhennysvapaita ei pidetä koska vuosityöaika on jo lyhentynyt.

 

paluu | hakemisto FAQ |