Neuvottelujärjestys

Neuvottelujärjestys tarkoittaa sovittua tapaa hoitaa ongelmatilanteet.
Kemianliiton sivustolta kopioituna neuvottelujärjestyksestä ja ongelmatilanteista sanotaan mielestäni osuvasti ja oikein mitä asia tarkoittaa. Alla copy kemian sivulta.

"Mitä tehdä jos työsuhteessa on ongelmia?

Lyhyt vastaus on, että silloin pitää neuvotella. Mutta kuka neuvottelee ja kenen kanssa? Missä järjestyksessä neuvotellaan? Neuvottelujärjestyksestä on sovittu mm. työehtosopimuksissa.

Neuvottelujärjestyksestä on määräyksiä keskusjärjestöjen välisessä yleissopimuksessa. Näitä määräyksiä täydentävät alakohtaiset työehtosopimusmääräykset. Nämä määräykset koskevat kirjaimellisesti vain tilanteita, joissa sekä työnantaja että työntekijä ovat järjestäytyneitä, mutta niitä voidaan soveltaa soveltuvin osin myös työnantajaliittoon kuulumattomissa yrityksissä.

Jos työntekijän palkasta tai työsuhteeseen liittyvien lakien tai sopimusten soveltamisesta syntyy epäselvyyttä tai erimielisyyttä, on niistä neuvoteltava ensin paikallisesti. Neuvottelut etenevät seuraavassa järjestyksessä, kunnes asia saadaan sovittua:

1. Työntekijä neuvottelee esimiehensä kanssa. Mikään ei estä luottamusmiehen käyttämistä avustajana alusta alkaen.
2. Työosaston luottamusmies neuvottelee osaston johdon/työnantajan kanssa.
3. Pääluottamusmies neuvottelee työnantajan kanssa.

Ellei erimielisyyttä saada paikallisesti ratkaistuksi siirtyy asia työehtosopimuksen mukaisia menettelytapoja noudattaen liittojen ratkaistavaksi."

Tämä ylläkuvattu neuvottelujärjestys koskee myös meitä. Työosastojen luottamusmiesten roolia pitää vahventaa edelleen. Käyttäkää ehidän tietotaitoaan hyväksi ongelmatilanteissa. He ovat tehtäväänsä varten koulutettuja henkilöitä. Jos ette heitä tavoita nii silloin otatte yhteyttä pääluottamusmieheen joka käytännössä on tavoitettavissa 24/7

Mekaanisen Metsäteollisuuden Työehtosopimuksessa on neuvottelumenettelystä sovitu sopimuksen sivulta 65 alkaen.

 

| paluu |