Valta vaihtuu mutta vaikuttaako se kansan arkeen

Maanantai 23.1.2012 klo 10.38

Presidentinvaalit, suora kansanvaali jossa äänestetään henkilöä. Se on myös vaali jolla spekuloidaan paljon. Voittajia hyödynnetään joka käänteessä ja joka tavalla. Minusta huvittavinta on Keskustan ratsastaminen Väyrysen polvella. Hän oli vielä vuosi sitten, hyvin ei toivottu henkilö Keskustan sisäpiirissä. Nyt, hyvän vaalimenestyksen myötä Keskusta toitottaa hänen ylivertaisuuttaan ja sitä, että Keskusta on nujertanut veret seisauttaneen vaalitappion eduskuntavaaleissa 2011. Vaikka, kyseessä oli henkilövaalit joilla Väyrynen onnistuneen kampanjan myötä teki melkein mahdottomasta mahdollisen. Krediitin ottajia sivusta riittää.
Niin riittää myös selittäjiä. Soini sanoi voittaneensa ja saaneensa lisää kannatusta viime presidentin vaaleista kuusi prosenttia. Toki näin mutta, vuoden takaisin ”jytkyn” takia olisi luullut, että henkilökohtainen osuus näissä vaaleissa olisi ollut vielä isompi. Niin tai näin omasta puolestani kavahdan työväenpuolueiden karmaisevaa menestystä Presidentinvaaleissa. Lipponen reilu kuusi prosenttia ja Arhinmäki viisi ja puoli. Yhteensä niin vähän, ettei edes kehtaa sanoa. Tämä ei osu hyvään saumaan kaikkien niiden puheiden velloessa mediassa, joissa työväen asemaa halutaan heikentää ja rajusti.

Nähtäväksi jää miten vallan luisuminen oikealle vaikuttaa tavallisen duunarin arkeen. Lakko-oikeuden rajoittaminen, eläkeiän nostaminen, mitä seuraavaksi tulee porvarien suusta ulos? Uudessa Seelannissa kehitys lähti kulkemaan tätä rataa pari vuosikymmentä sitten. Siellä ajettiin tässä jatkumossa ammattiyhdistysliike alas. Duunareiden arkeen ei sen jälkeen mahtunut kuin irtisanomisia ja ansioiden romahtaminen. Työn sai takaisin jos sai ja paljon heikoimmilla eduilla ja palkalla kuin aiemmin. Monet joutuivat tekemään kahta työtä selviytyäkseen elämästä. Tämä loi lisää työttömyyttä eikä päinvastoin kuin päättäjät olivat ajatelleet, lisää työpaikkoja.
Englanti on myös tästä kehityksestä oiva esimerkki. Brittein saaret on jakautunut luokkiin joissa köyhät tekevät työt minimipalkalla ja rikkaat rikastuu edelleen. Englannissa olleet ja uskon, että vielä edessä olevat suurmellakat johtuivat kansan huono-osaisten pahoinvoinnista. Onko tämä sama kehitys edessä myös Suomessa? Kokoomus mainostaa itseään uutena työväenpuolueena, helppoa se on sanoa mutta teot puhuvat muuta. Luokkayhteiskunnat ovat romahtaneet aina kansannousuihin ja taisteluihin. Historiasta pitäisi oppia, eikä yrittää luoda väkisin uutta vanhaa historiaa.

Ajattelu näistä vaaleista ja Suomen tulevista kohtaloista on mielenkiintoista. Näkemykseni ei ole noin synkeä mitä alkuun maalailin. Uskon Suomen sivistysyhteiskuntaan ja toivon ja uskon sopimusyhteiskunnan säilyvän ja kehittyvän edelleen suotuisaan suuntaan. Maailman ahneus ei saa voittaa meillä täällä pohjolassa. Uskon edelleen asioiden järjestyvän kun niitä yhdessä pohditaan, tehdään ja sovitaan.

Mitä nyt kun valittavina on kaksi porvaria joista toinen on seksuaalivähemmistön edustaja?

Se kuuluisa toinen kierros on edessä. Mikä ratkaisee vaalin voiton Niinistölle? Seksi? Ei seksi eikä uskonto. Vaan, raha. Haavisto ilmoitti vaalien jälkeen julkisesti olevansa pers aukinen. Ilman rahaa ei ole valtaa, ja ilman valtaa ei saa media aikaa. Vapaamielisessä Suomessa ei ratsasteta pitkään sillä, että olet avoin homo ja vihreä. Olet sitten hyvä jätkä tai et.
Niinistön taustoissa on suuryrityksiä ja yksityisiä miljonäärejä eikä sieltä raha lopu. Radiosta tulee Saulia tuutin täydeltä nyt kahden viikon aikana. Yle pitää tasapuolisuudesta kiinni ja pitää väittelyitä mutta, muu media toimii markkinavoimilla joihin päästäkseen pitää omata pääomaa. Haaviston nostama ns. kansaliike ei tule kantamaan ellei, vasemmiston ja työväenliikkeen ehdokasta vailla olevat äänestäjät tue häntä. Epäilen suuresti, että näin ei käy. Perussuomalaiset äänestävät Niinistöä, on Hirvisaari sitten kääntänyt takkinsa tai ei. Vaikka Suomen kansa on avointa ja suvaitsevaista niin kuin hyvä on, on homon valinta presidentiksi liian pitkä harppaus täyteen hyväksyntään. Riippumatta Haaviston näkemyksistä ja siitä mitä hän edustaa poliittisesti, en usko hänen mahdollisuuksiinsa voittaa toisella kierroksella.

Näkyvyyden maailmalla nämä vaalit ja sen tulos taas kerran varmistivat. Jytkyn huomiointi ja Soinin rooli Eurokriisin alussa toivat Suomelle mielestäni liikaa negatiivista näkyvyyttä ja mainetta. Haaviston meneminen toiselle kierrokselle lisää varmasti naurun remakkaa ja ilakointia Suomen kustannuksella. Kuvat joissa Haavisto halaa elämänkumppaniaan vaalivoittajana leviävät verkossa ja mediassa kulovalkean tavoin, tai ainakin näin voisin kuvitella. Aika näyttää oliko kuvitelmassani perää laisinkaan.

Niinistö presidenttinä avaa uuden aikakauden Suomessa, tietysti vaalit pitää ensin käydä mutta, selviö on selvä. 30 vuotta on demaripresidentti pitänyt symbolista valtaa Suomen niemellä. Koiviston aikana sitä valtaa presidentillä toki oli oikeasti olemassa. Nyt valtaoikeudet on viety ja kyse on edustusvirasta. Puolustusvoimien ylipäällikön virkakin on vain rauhanajan tehtävä ja kriisitilanteissa se siirtyy sotilashenkilölle eli armeijan komentajalle. Matka Mara oli käytännössä lajissaan ensimmäinen vallaton presidentti. Ja se ei siitä muuksi muutu. Ulkopoliittinen rooli on toki olemassa ja arvojohtajuus on tärkeää mutta, presidenttiys on kärsinyt pahemman luokan devalvaation viime aikoina ja minusta se on sääli. Vahva johtaja on aina parempi kuin heikko tai ei johtajaa ollenkaan. Parlamentarismissa on yksi heikkous ja se on sen päätöksen teon hitaus. Konsensuksen puuttuessa päättäminen menee riitelyksi ja Suomen etu kärsii. Eurokriisi jos mikä on sen näyttänyt. Aina vaikeissa tilanteissa kansamme on nojannut vahvaan johtajaan. Niin tapahtuu historian opettamana aina. Onko meillä näiden vaalien jälkeen sellainen presidentti joka pystyy johtamaan kriisitilanteissa ja jolla on kyky selviytyä voittajan vaikeissa asioissa. Tähän toivon mukaan emme saa vastausta koskaan. Sillä jos saamme, on tilanne sellainen  jossa ei ole voittajia.

Toivon hyvät toverit, että äänestätte vaaleissa. Ehdokkaista toinen on toinen ja yksi voittaa. Te päätätte kumpi. Minä olen valintani tehnyt mutta, vetoan vaalisalaisuuteen.

 

T. plm Jouni Neste

2 kommenttia .