Työaikatyöryhmän työ.

Perjantai 6.11.2009 - Pääluottamusmies Jouni Neste

neste-jouni.jpgKuten lupasin kirjoittaa aiheesta niin tässä selontekoa missä mennään ja miksi sekä minne ollaan menossa.

Onko työaikamuoto 3/6 on pahin mahdollinen vaihtoehto?

On se. Pahin se on siksi että, työn rasittavuus nousee, työaikoja ei voi sovittaa TES:n mukaisiksi jos vaihtoehtona on jokin muu työaikamalli kuin TES sanoo. Lähtökohtaisesti nyt keskustelussa on ollut havuvaneritehtaalla käytössä oleva malli. Olen aina sanonut että se on vain väliaikainen ratkaisu koska, työntekijät häviävät selvää rahaa sen kautta. Tähän ratkaisuna on ollut nyt ns. pikku-a-päivät. Niiden toimivuus on kuitenkin hankalaa kun tarkastellaan TES:n perusmääräyksistä työaikaa ja tuotannon kannalta tarkasteltuna ratkaisu ei toimi myöskään.

Työehtosopimuksen mukaan 3/6 työaikamuodossa on viikon vapaapäivän oltava sunnuntai. Kuitenkin TES jättää mahdollisuuden paikalliselle sopimisille. Mutta jos sunnuntai otetaan käyttöön ei enää puhuta keskeytyvästä työaikamuodosta TES:n ja työaikalainsäädännön mukaan. Näin tarkasteltuna teki niin tai näin aina mennään vikaan. Eli sopimista tämä asia vaatii.

Kuitenkaan emme ole vielä pystyneet sopimaan mistään. Työnantajalla on selkeästi halu ottaa sununtaialoitus yövuoron osalta käyttöön. Perusteluna on ollut voimalaitosten höyrypiikkien välttäminen. Mutta minun mielestäni kyse on kuitenkin tuotannon määrästä, sen lisäämisestä. Työnantaja tavoittelee keskeytymätöntä käyntiä keskeytyvän kustannuksilla. Näissä on suuri kustannusero josta työnantaja yrittää väärin perustein mielestäni hyötyä. Meidän pitää pystyä sopimaan niin että jaksaminen otetaan huomioon muutenkin kuin puheissa. Pitää löytää kultainen keskitie mitä kulkea, se ei kuitenkaan tarkoita sitä että työntekijät ovat maksumiehinä.

Komprosmissin mahdollisuus on olemassa.

Mikäli emme voi sopia keskeytymättömästä työaikamuodosta olemme erinomaisen huonalla tiellä mitä tulee työhyvinvointiin ja jaksamiseen. On olemassa tutkittua taustatietoa eri työaiakamuotojen käyttäytymisestä vuorotyössä. Paras vaihtoehto on 3/7 lyhyt-kiertomalli jota, meillä tehtiin ennen kuin supistukset alkoivat. Huonoimmat vaihtoehdot ovat 3/6 tai 3/5 työaikamallit. Pääluottamusmiehenä ja työntekijänä minun tulee kunnioittaa TES:n ja lakien määräyksiä kuten myös työntekijöiden toiveita. Nyt kun valittavana on vain huonoja vaihtoehtoja. Ja halua niiden parantamiseen ei työnantajalla ole, on se vaikea yhtälö löytää komprosmisseja.

Esitykseni uudeksi työaikamalliksi lähti siitä että, mikäli 3/7 scheema ei ole vaihtoehto. Otetaan 3/6 scheema samalla kierrolla käyttöön kuin se on nyt mutta, lisätään siihen pikku-a:n sijaan sunnuntai aloitus yövuoron osalle. Näin saamme vuosityöajan täsmäämään. Tämä kuitenkin aiheuttaa 7 pv työputken, --> a a i i y y y - -  ja se ei ole mahdollista. Tähän esitin ratkaisuksi työajanlyhennysvapaan käyttöä ensimmäisen yövuoron osalta jolloin putki näyttäisi tältä
-->  a a i i - y y - -  tästä kierto jatkuisi niin kuin se nyt scheemoissa jatkuu. Työajanlyhennys maksetaan kuten ennenkin, niin se on kuin työpäivä palkan osalta.
Työntekijöiden kädenojennus on tuon työajanlyhennyksen käyttö. Vaikka vuotuinen työaika jää edelleen hieman määräysten alle sovimme sen käytöstä scheemassa.
Tälle esitykselle työnantaja on tehnyt vastaesityksiä jotka näette yt-pöytäkirjan liitteestä. Pyysin sen sinne nähtäväksi jotta pysytte kartalla mitä vaihtoehtoja työnantaja on esittänyt. Esitykset eivät ole mitenkään edes harkittavissa. Näette että tätä keskeytyvää scheemaa on erinomaisen vaikea toteuttaa siten että, se vähääkään muistuttaa 3/7 mallia. Tässä on TES:n neuvotteluosapuolilla vielä paljon tehtävää tulevaisuudessa.

Onko vaihtoehtoja?

On yksi jonka olen jo ajat sitten esittänyt mutta, toistin sen myös tämän päivän yt-kokouksessa. Sama scheema 3/6 malliin mutta ei sunnuntai aloitusta ja työajan lyhentymisen työnantaja korvaa nostamalla työajanlyhennyksen 11.1 % Tämä korvaa vuosityöajan menetykset.
Ei käy sanoo työnantaja mutta, ei esitä mitään oikeasti rakentavaa esitystä tilalle. Työnantaja odottaa että työntekijät itse maksavat jaksamisestaan ja työhyvinvoinnistaan. Mikä se semmoinen työnantaja on? Minä sanon että se on huono!

Toki ei tämä ratkaisuna ole kummoinen. Se ratkaisee rahakysymyksen mutta ei työhyvinvointi asioita. Siihen ei ratkaisua löydy 3/6 tai 3/5 työaikamuodoista. Tämä on laajasti tunnustettu tosi asia.

Miten neuvottelut etenevät?

16.11 jatketaan neuvotteluja. Uskon että tämä neuvottelu voi vielä mennä rumaksi, sen verran vastakkaiset näkemykset on meillä ja työnantajalla. Mutta uskon, kun on kyse erittäin tärkeästä asiasta että. Meillä neuvotteluvoima riittää vaikka työtilanne on huono. Toivotaan vain että näin pitkälle ei tarvitse mennä. Toivon totisesti että työnantaja konsernin johtoa myöten ymmärtää että haemme ratkaisua myös tulevaisuuteen. Ei vain nyt tilanteelle jossa ei ole työtä ja lomautukset ovat käynnissä. Kyseessä on mielestäni linjaratkaisut jotka viitoittavat myös työaikamallien käyttöä tulevaisuudessa Suolahden tehtailla. Siksi asia on mielestäni tärkeämpi nyt kuin silloin kun keskutelimme 3/7 scheeman kierron vaihtoehdoista.

Muut työaikamuodot ovat jääneet tämän 3/6 keskustelun jalkoihin. 3/5 scheemaa jos on mahdollista on vielä vaikeampi soveltaa kuin 3/6. Tähän ei jaksamisperusteisia ratkaisuja ole olemassa oikeastaan muita kuin että, yövuoron osalta 5 yö tehdään työajanlyhennyksenä. Tämä työnantaja on oikeastaan jo tyrmännyt. Palataan muihin työaikamuotoihin sitten kun olemme saaneet ratkaistua havutehtaan työajan.

Tässä tilannekatsausta ja omat mielipiteeni neuvotteluista. Kysykää asiaa myös omilta osastojenne luottamusmiehiltä he ovat tilanteen tasalla. Jos saamme aikaiseksi ratkaisun, kysyn tietysti ensi heidän mielipidettään ennen kuin hyväksyn mitään vaihtoehtoa.

Palataan taas blogin merkeissä asiaan kun seuraava neuvottelu on takanapäin.

t: pääluottamusmies.

4 kommenttia . Avainsanat: Työaika, tes, työaikalaki