Uutiset ao888.com

Puuliitto: Työnjohto ei voi ryhtyä työterveyslääkäriksi

18.11.2016

Tiedote. Julkaistu: 18.11.2016 klo 14:13
Puuliitto

Korvaavan työn teettäminen on yleistynyt työelämässä. Kysymys on silloin siitä, että työterveyshuollosta sairauslomalle passitetulla työntekijällä teetetään osatyökykyisyyden perusteella hänen terveydentilaansa soveltuvia muita kuin niitä töitä, joista sairausloma on annettu. Työpaikkojen käytännön toiminnassa on valitettavasti tullut vastaan erittäin epäterveitä tapauksia, joita ei Puuliiton työympäristö- ja sosiaalijaoston mukaan saa päästää yleistymään.

Räikein esimerkki epäterveestä toimintamallista on se, että työnjohto on ominut korvaavan työn määrittelyssä itselleen direktio-oikeuden ja marssinut työntekijän sairauslomaan oikeuttaneen työterveyshuollon lausunnon yli. Tällöin työntekijää on vaadittu tulemaan sairauslomalla töihin, vaikka sairauslomatodistuksessa ei ole merkintää siitä, että korvaavan työn teettäminen on mahdollista.

– Riskit ovat todella suuret, jos työnjohtajamaallikko ryhtyy puoskaroimaan lääketieteen ammattilaisen arviota potilaan työkyvystä. Entä jos sairauslomalta töihin pakotetulle työntekijälle sattuu työpaikalla tapaturma tai hänen terveydentilansa heikentyy töiden teettämisen takia? Kuka on silloin vastuullinen ja korvausvelvollinen? Pitääkö tässäkin asiassa tulla vastaan ennakkotapaus ennen kuin selvyys saadaan?

– Toisaalta tietoomme on tullut hälyttäviä esimerkkejä tilanteista, joissa työnantaja on painostanut työterveyshuoltoa sairauslomakäytäntöjen suhteen. Emme kerta kaikkiaan halua törmätä tämänkaltaisiin ongelmiin tulevaisuudessa. Kielteinen kehityssuunta on pysäytettävä alkuunsa, jaosto totesi perjantaina 18. marraskuuta Helsingissä pidetyssä kokouksessa.

Jaoston mukaan korvaavan työn teettämiselle on löydettävissä perusteet, kunhan pelisäännöt saadaan määriteltyä ja kaikille osapuolille selviksi. Ensimmäinen askel toimivien pelisääntöjen rakentamisessa on, että työterveyshuollon, työnantajan ja työntekijöiden kanssa yhdessä käydään työpaikkakohtaisesti kaikki työtehtävät läpi ja sopien määritellään, mitkä työt voivat olla korvaavia suhteessa muihin töihin.

– Vasta tältä pohjalta voi sairausloman antava työterveyshuolto todellisuudessa määritellä, onko korvaavan työn teettäminen missäkin vastaantulevassa sairaustapauksessa mahdollista vai ei. Tämän määrittelyn puolestaan pitää toimia ehdottomana ohjaimena sille tarjoaako työnjohto työntekijälle korvaava työtä vai toteaako se, että korvaava työ ei tule kysymykseen. Työnjohto ei voi ryhtyä työterveyslääkäriksi.

– Jos korvaavan työn tarjoaminen on työterveyshuollon lausunnon perusteella mahdollista, pitää tilanteessa myös kysyä työntekijän arviota työkyvystään korvaavan työn tekemiseen. Monissa sairaustapauksissa ensimmäiset päivät ovat vaivalloisimpia, eikä työkyky silloin voi olla töiden edellyttämällä tasolla. Nykypäivän työelämässä nimittäin vaaditaan osaamista ja suorituskykyä kaikissa tehtävissä. Toissijaiset viraapelihommat ovat jääneet historiaan, jaosto muistuttaa.

Puuliitto on mekaanisen metsäteollisuuden, puusepänteollisuuden, bioteollisuuden, metsä- ja metsäkonealan, venealan ja maatalousalojen työntekijöiden etujärjestö. Liittoon kuuluu noin 34 000 jäsentä.

T: plm Jouni Neste

21.03.2023Kuntotapahtuman arvonta suoritettu
19.12.2022Päivärahakuohjeet
25.01.2022Ajankohtaista tehtailta
20.09.2021Jvp kokous 14.9.2021
12.08.2021Jääkiekkoreissu Tampereelle
08.04.2021Jvp muistio 25.3.2021
22.03.2021Kuntotapahtuman arvonta suoritettu
09.03.2021Jvp muistio 24.2.2021
08.12.2020Jouluinen lahjakortti arvonta
18.11.2020Sääntömääräinen syyskokous 27.11

Siirry arkistoon »