Päivärahan määrä

Ansiopäivärahan suuruus lasketaan työttömyyttä edeltävän joko vähintään 43 tai vähintään 34 työssäoloehdon täyttävän kalenteriviikon ennakonpidätyksen alaisista tuloista. Palkkatulosta vähennetään lomarahat ja lomakorvaukset. Näiden erien vähentämisen jälkeen vähennetään 4,44 % joka vastaa palkansaajan työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja v. 2008.

Kausiluonteisessa työssä huomioidaan työttömyyttä edeltäneen 12 kalenterikuukauden tulot.

Palkkaa korotetaan työeläkeindeksin mukaisesti, mikäli päivärahan suuruus lasketaan vanhemmista palkkatiedoista sen vuoksi, että työssäoloehdon tarkastelujaksoa on voitu pidentää hyväksyttävästä syystä (esim. alle 3-vuotiaan lapsen hoito).

Ansiopäiväraha muodostuu perusosasta ja palkan mukaan määräytyvästä ansio-osasta. Lisäksi maksetaan lapsikorotus, joka on yhdestä alle 18-vuotiaasta lapsesta 4,64 euroa, kahdesta 6,82 euroa ja kolmesta tai useammasta lapsesta yhteensä 8,79 euroa.

Perusosa on peruspäivärahan suuruinen, 24,51 euroa päivässä. Ansio-osa on 45 prosenttia päiväpalkan ja perusosan erotuksesta. Jos kuukausipalkka ylittää 2151,90 euroa = 90 x peruspäivärahan määrä, ansio-osa alenee ylimenevältä osalta 20 prosenttiin. Ansiopäiväraha voi enimmillään olla 90 prosenttia päiväpalkasta, kuitenkin vähintään lapsikorotuksilla korotetun peruspäivärahan suuruinen.

KOROTETTU ANSIO-OSA

Erorahajärjestelmä loppui 31.12.2002 ja sen korvasi korotettu ansio-osa. Korotettua ansio-osaa voidaan maksaa 1.1.2003 työttömäksi jääneelle seuraavilla edellytyksillä:
 
  • toistaiseksi voimassaoleva työsuhde on päättynyt tuotannollisista ja taloudellisista syistä tai henkilö on itse irtisanoutunut lomautuksen kestettyä yhdenjaksoisesti yli 200 päivää
  • työttömyyskassan jäsenyyttä on vähintään viisi vuotta
  • eläkkeeseen oikeuttavaa työtä on ollut vähintään 20 vuotta. Työhistoriaan hyväksytään myös 18 - 23-vuotiaana tehty työ. Tähän 20 vuoden työhistoriaedellytykseen voidaan rinnastaa seuraavia vapaita enintään viisi vuotta:   
    • äitiys-, erityisäitiys-, isyys-, vanhempain- tai erityisvanhempainrahakaudet
    • hoitovapaa-aika
    • varusmies- tai siviilipalvelusaika
    • työkyvyttömyyseläke-, kuntoutustuki- tai tapaturmaeläkeaika

     

Korotettu ansio-osa on 55 % päiväpalkan ja perusosan erotuksesta. Jos kuukausipalkka ylittää 90 x peruspäivärahan määrän, ansio-osa alenee ylimenevältä osalta 32,5 %. Enimmillään korotettu päiväraha voi olla täyttä päiväpalkkaa vastaava määrä ja sitä maksetaan enimmillään 150 päivältä.

TYÖLLISTYMISOHJELMALISÄ

1.7.2005 alkaen tuli työttömyysturvalakiin ja julkisesta työvoimapalvelusta annettuun lakiin muutosturvaa koskevat säännökset, joiden perusteella ansiopäivärahaan oikeutettu henkilö voi saada korkeampaa päivärahaa. Työllistymisohjelmalisää voidaan maksaa henkilölle,

 

  • jolle on laadittu työvoimatoimistossa työllistymisohjelma
  • jonka työsuhde on irtisanottu tuotannollisista tai taloudellisista syistä ja jolla on työhistoriaa vähintään kolme vuotta, tai
  • jonka määräaikainen työsuhde samaan työnantajaan on kestänyt yhdenjaksoisesti vähintään kolme vuotta, tai joka on ollut samaan työnantajaan määräaikaisissa työsuhteissa yhteensä vähintään 36 kuukautta viimeksi kuluneen 42 kuukauden aikana, tai
  • joka on irtisanoutunut lomautuksen kestettyä yhdenjaksoisesti vähintään 200 päivää ja työssäoloaikaa on ollut vähintään kolme vuotta

Työllistymisohjelmalisä on 65 prosenttia päiväpalkan ja perusosan erotuksesta. Jos kuukausipalkka ylittää 90 x peruspäivärahan määrän, ansio-osa alenee ylimenevältä osalta 37,5 prosenttiin. Enimmillään työllistymisohjelmalisän mukainen päiväraha voi olla täyttä päiväpalkkaa vastaava määrä ja sitä maksetaan enintään 185 päivältä 500 päivän enimmäismäärän aikana. Lisää voidaan maksaa omatoimisen työnhaun ajalta enintään 20 päivän ajalta ja ohjelmaan merkittyjen muiden toimenpiteiden välisiltä 7 kalenteripäivän jaksoilta sekä työvoimapoliittisen koulutuksen ja työnhakuun liittyvän valmennuksen ajalta.

Työllistymisohjelmaa on pyydettävä työvoimatoimistosta viimeistään 30 päivän kuluessa työsuhteen päättymisestä.

 

takaisin ohjesivulle